Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lätt att anmäla på lösa grunder"

Annons

Han har själv upplevt hur det är att bli föremål för en lex Sarah-utredning.

För två år sedan blev han anmäld av en kollega. Han arbetade som personlig assistent och hjälpte en autistisk kvinna.

En dag fick hon ett rött märke på sin kind under hans arbetspass. Under ett par timmar hade han varit ensam med henne. Kvinnan har självdestruktiva tendenser och slår sig själv under vissa perioder.

Denna oktobersöndag 2002 var hon inne i detta beteende och Bosse såg när hans klient slog sig själv i ansiktet. Han skrev en notis om det i rapportboken.

På onsdagen, efter att han varit ledig ett par dagar, kallades han till förhör hos enhetschefen. Han blev avstängd med omedelbar verkan och fick gå hem. Efter att polis förhört honom och övrig personal avskrevs ärendet. Det kunde inte styrkas att det begåtts något brott. Övrig personal hade intygat att patienten brukade slå sig själv då och då.

Sex månader efter att anmälan gjordes kunde han börja arbeta igen. Men då var det på en annan arbetsplats. Patientens förvaltare hade, under utredningstiden, beslutat att han inte skulle få vara kvar som personlig assistent hos den autistiska kvinnan.

Nu arbetar Bosse på ett annat boende och tar hand om andra patienter. Han har jobbat ett 20-tal år inom vården och har under de åren inte varit med om några liknande incidenter.

Han är ändå orolig för att någon ska framföra falska anklagelser genom en lex Sarah-anmälan.

Kollegan som anmälde honom hade inte varit på plats utan hade dragit sina slutsatser utifrån märket på patientens ansikte.

- Ska man anmäla händelsen ska man åtminstone ha sett det inträffade, säger han. Han tror att det är lätt hänt att arbetsgivaren går in med en avstängning eftersom många enhetschefer inte känner till de enskilda patienterna och deras beteenden.

Anna-Stina Fors Sjödin, vid länsstyrelsen i Dalarna, vill inte kommentera ett enskilt ärende. Men hon säger att lagen är tydlig.

- Man har inget val. Får man kännedom om allvarliga missförhållanden är man skyldig att anmäla. Det står exakt så i lagen. Och får kommunen kännedom om missförhållanden är nämnden skyldig att utreda. Misstänker man brott så gör man en polisanmälan. Missförhållanden bör uppmärksammas, säger hon.

Fotnot: Vårdaren Bosse heter egentligen något annat.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons