Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtspelskurs - vitaminkick

Annons

Det har spelats nya låtar och traditionella låtar under veckan. Det är både svensk och irländsk folkmusik och all inlärning sker på gehör. Det är bland annat gånglåtar och brudmarscher. Förutom Margaretha är det ytterligare fyra lärare, nämligen Britta Börjes, Jan Holmén, Pers Hans Olsson, samt Wilma Young från Shettlandsöarna.

För en del deltagare är det första gången på kursen, medan vetaranerna bland ungdomarna har varit med i åtta år. Överallt i skolan hörs musiken som tagit över i skolans lokaler. Gruppen som hon undervisar i dag är på cirka 25 barn och de ligger alla på ungefär samma kunskapsnivå.

- Man tar och ger, föräldrarna är med och spelar och ställer upp för barnen, säger Margaretha Mattsson som verkar stortrivas med sitt arbete.

Det är en blandad kompott som står på repertoaren; steklåt från Särna, en nykomponerad låt med namnet Stargame, Irländska låtar och givetvis Rättvikslåtar. Under dagen har även tre tjejer lärt ut varsin egen komponerad låt till de andra i gruppen.

Till vardags arbetar Margaretha Mattsson som fiollärare vid musikskolan i Rättvik. Hon tycker den här veckan är en höjdpunkt på året.

- Det ger så mycket, man får vara tillsammans och lära känna varandra. Barnen är jätteivriga, många spelar trots att det är paus och de är fulla av energi, förklarar hon.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons