Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latrin - eller grönska

Annons

- De vanliga papperskorgarna får användas av hundägarna där hundlatriner saknas, säger trädgårdsingenjör Börje Dahlberg på gatu- och parkförvaltningen.

Sådana ska finnas i anslutning tilll alla parker och gångbanor i kommunen. Saknas de någonstans är det bara att ringa och anmäla det till kommunen.

- Det här med gratis hundpåsar på vissa håll är ett försök som sponsras av lokala företag. Det ska utvärderas inom kort, men kommer knappast att leva vidare då kommunen inte har råd att utföra arbetet, fortsätter Börje Dahlberg.

Kommunens policy har varit att satsa mest på hundlatriner inne i centrala stan. Anledningen är den att det kan kännas svårt att gå omkring med en full hundpåse bland mycket folk.

Någon utbyggnad av den kommunala servicen på det här området är inte heller att vänta framöver. Snarare tvärtom då det är en prioriteringsfråga vad gatu- och parkförvaltningens pengar ska användas till.

- De ska räcka till såväl utsmyckning av centrum, som till skötsel och underhåll av parker. Ska mer satsas på hundarna blir det på bekostnad av blommor och grönt, förklarar Börje Dahlberg.

Än mer problematiskt befarar han att det kan bli nästa år, då möjligheten att deponera hundbajs försvinner.

Hur det då blir med hundpåsarna vågar inte ens driftchefen Micael Andersson på renhållningen vid Falu energi och vatten uttala sig om. Han väntar på föreskrifter från Naturvårdsverket som är aviserade att dyka upp i april.

- Vad jag förstår ska organiskt avfall då förbrännas eller skickas till någon annan anläggning. Vad det i sin tur kommer att innebära för hundägarna i Falun kommer besked om längre fram i vår.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons