Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt skumpan stå"

Annons

Gymnasiets policy är att det inte är acceptabelt att elever eller personal är alkoholpåverkade på skolan.

Dessa regler gäller även på examensdagen, fastslår Åke Sandberg.

- Jag vet att det är en tradition att studenter har champagnefrukost den här dagen. Det är bra med traditioner, dem ska vi vara rädda om. Men byt ut champagnen mot något alkoholfritt.

- Det skulle väl inte vara några problem om de nöjde sig med ett glas. Men har man tagit ett glas kan det vara svårt att låta bli att ta fler, fortsätter utbildningschefen.

Under examensdagen kommer skolpersonal att finnas på plats vid dörrarna under morgonen. Elever som kommer med väskor eller kassar får lämna dem utanför. Åke Sandberg menar att det kan misstänkas att väskorna innehåller alkoholhaltiga drycker.

Ytterligare en kontroll sker vid aulan i Högbergsskolan där avgångseleverna har traditionsenlig samling. Elever som är märkbart påverkade släpps inte in.

Åke Sandberg gör vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen klart att skolledningen tagit intryck av resultatet av en drogvaneundersökning.

Undersökningen gjordes i höstas och omfattade dels alla "nior" i kommunen, dels alla elever i årskurs 2 på gymnasiet. 340 elever, 85 procent av alla "tvåor", svarade på enkäten.

Bland annat framkom att 77 procent av "tvåorna" druckit alkohol den senaste månaden, att 83 procent av dem anser sig ha varit berusade minst en gång i livet och att 170 av de tillfrågade gymnasieeleverna druckit hembränt minst en gång det senaste året.

- Vad jag vet så har vi inte avslöjat elever med att vara alkoholpåverkade under skoltid. Men visst märker vi att det dricks en del. Efter helger och lov kan vi se att vissa elever inte är lika alerta som vanligt.

Undersökningen visade också att 32 procent av de gymnasieelever som druckit den senaste månaden fått alkohol av föräldrarna.

Anmärkningsvärt, tycker Åke Sandberg, som kommer att vidta åtgärder för att få föräldrarna att tänka till och helst tänka om.

- I höst kallar vi hit alla föräldrar som har barn som börjat årskurs 1. Vi vill prata om langning och över huvud taget attityden till alkohol. Föräldrarna får också se en teaterföreställning där dessa frågor tas upp.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons