Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt polisen utreda"

Annons

- Det är en huvudregel för att händelsen ska bli så väl kartlagd som möjligt, säger Cecilia Kjellgren, socionom och sakkunnig när de gäller unga och sexuella övergrepp.

- Socialen går naturligtvis vidare med sin utredning. Men när det gäller att ta reda på exakt vad som hänt, kan man få mycket hjälp av polisen, fortsätter Cecilia Kjellgren.

Slutsatsen finns bland annat i en expertrapport hon gjort åt Socialstyrelsen.

Den utredning om misstänkta sexuella övergrepp i ett bostadsområde i Falun som tidningen berättade om i går, ligger för närvarande enbart på socialförvaltningens bord. En 12-årig pojke är polisanmäld, men polisen gör ingen egen utredning, så länge socialen inte begär det.

- Ju yngre den misstänkte är, desto mer sällan är vi inblandade, säger Håkan Englund, chef för polisens våldsrotel.

Cecilia Kjellgren uttalar sig inte om det aktuella ärendet i Falun, utan för ett mer allmänt resonemang.

Hon påpekar att ord ofta står mot ord när det finns misstankar om sexuella övergrepp bland unga.

Men för både den misstänkta förövaren och offret är det viktigt att få saken utredd i detalj.

- Jag har ett väldigt förtroende för polisen i sådana här frågor. De har den utbildning och erfarenhet som krävs, säger Cecilia Kjellgren.

Något som våldsrotelns chef Håkan Englund håller med om, även om han respekterar samrådsgruppens bedömning i det aktuella fallet.

- Vi har ingenting emot att hjälpa till. Polisen har personal som kan genomföra sådant här på ett mycket bra sätt, säger Håkan Englund.

Dalapolisen fick förrra året in 39 anmälningar om sexuellt tvång och utnyttjande av barn samt tre anmälningar om våldtäkt. Det vanliga är dock att de misstänkta förövarna är vuxna och då drar en vanlig förundersökning igång.

En färsk kartläggning Cecilia Kjellgren varit med om att göra åt Socialstyrelsen, visar att ungefär 200 fall av sexuella övergrepp med unga offer och förövare, anmäls till socialtjänsten i Sverige varje år.

Cecilia Kjellgren menar att en polisutredning ofta blir en bra utgångspunkt för socialtjänstens vidare hantering av ärendet. Om det fortfarande är oklart vad som egentligen har hänt, blir det svårt att föreslå en bra behandling.

- Man ska komma ihåg att de här ungdomarna har en bra prognos med rätt behandling. Därför är samhällets reaktion och insats viktig, säger Cecilia Kjellgren.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons