Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt polis- stationerna vara kvar!

Annons

Förslaget som utredningsgruppen presenterat innebär att sammanlagt åtta polisstationer läggs ner. Samtidigt som stationerna läggs ner ska närpolisområdena bibehållas. För mig går den ekvationen inte ihop. Utan polisstation - inget närpolisområde.

Jag vet att dagens närpolisområden ser väldigt olika ut. En del områden har väldigt lite personal. Det är som jag ser det inget skäl för att lägga ner en station.

Jag vill se en väl fungerande polisverksamhet i hela Dalarna och kan därför inte acceptera en sämre servicenivå än vi har i dag.

Vi får inte glömma att även kommuninvånare i mindre kommuner betalar skatt och måste ha rätt till en viss service. Jag har också klart för mig att polisens operativa verksamhet inte nödvändigtvis är beroende av polishus.

Men poliserna måste utgå någonstans ifrån och det är därför lämpligt att ha poliser som är knutna till en station i varje kommun. Förslaget att eventuellt ersätta polisstationerna med någon form av poliskontor kan jag inte ställa mig bakom eftersom det i princip innebär en stor försämring. Förmodligen kommer inte någon egentlig polisiär verksamhet att kunna bedrivas utan det blir mer en servicefunktion till allmänheten.

Socialdemokraternas vallöften om fler poliser känns mycket urholkat i dag när vi står inför ett beslut som kommer att innebära en nedrustning av polisens totala resurser.

Vi kommer att anställa nya poliser för att ersätta pensionsavgångar men för att locka nya unga poliser till Dalarna behöver vi kunna erbjuda en bra arbetsmiljö.

Att spara pengar på att dra ner på polisens utrustning är inte heller bra. Polisen behöver vara väl rustade för att klara den allt tuffare brottsligheten.

En del av besparingsförslaget innefattar civil personal. Besparingarna skulle innefatta tjugo tjänster. Om det förslaget genomförs så kommer det att medföra en risk för att poliser kommer att utföra en del av de här tjänsterna.

Hur man än vänder och vrider sig så är det som att välja mellan pest och kolera. Vill socialdemokraterna ha ett rättssamhälle så måste man också för att bli trovärdig vara beredd att satsa pengar så att vi kan ha poliser i hela Dalarna.

Jag vill inte bara behålla befintlig organisation utan också utöka antalet poliser så att vi kan ha fler patruller ute på kvällar och nätter.

Pengar finns om man väljer att prioritera rätt. Under 4,5 år fick Borlänge kommun 158 361 983 kronor till kunskapslyftet från staten. Övriga Dalarna var säkert inte heller lottlösa.

Till kunskapslyftet fanns det pengar men till polisen som behöver nitton extra miljoner kronor för år 2003 finns inga pengar.

Jag är beredd att föra fram ett förslag som innebär att vi fortsätter att driva polisverksamheten med underskott i Dalarna. Vi moderater har i riksdagen lagt förslag om mer pengar till polisen i samband med budgeten för 2003. Ett förslag som socialdemokraterna avvisade.

ULLA OLSSON

Mer läsning

Annons