Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss mötas som människor

Annons

Svar till Abshir Muuse Cadaans:

Läste med stort intresse Abshir Muuse Cadaans insändare "Bra stad, men ingen integration". Min första tanke var att vi är alla människor.

Resor runt om i världen har givit mig insikten att någonstans möts vi, som människor, oavsett ursprungsland och religion. Språkkunskaper underlättar, men det behöver inte alltid vara så.

Påminner mig kursen på Nordiska folkhögskolan i Gèneve 1968. Vi hade en ledig söndagsförmiddag. Jag hamnade i en fransktalande kyrka. Det mesta som sades begrep jag inte, men Jesus Kristus på franska gav gemenskap över språkgränsen. Under en kombinerad språk- och folkhögskolekurs i Brighton 1970 bad jag om inkvartering i familj, aktiv i Anglikanska kyrkan. Det underlättade integrationen.

Äldre personers väderprat vid busshållplatserna lika som personal i affär och på postkontor, som tjänstvilligt korrigerade mina språkliga fel genom att upprepa dem med rätt grammatik.

Integration är alltså en ömsesidig insats.

Cadaans insändare ger hopp om god integration. Kommer de muslimska kvinnorna ut i det sociala livet, utanför hemmet, ökar språkkunskapen.

Min förhoppning är att alla nya svenskar möts lika generöst korrigerande, som servicepersonal i England mötte mig.

INGEGERD HELLBERG

Mer läsning

Annons