Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss lämna den patriarkala ordningen

Annons

Jag är ingen "vilsen sökare". Jag har funnit min väg och står i direkt kontakt med Gud i varje stund, i varje andetag. Det gör vi alla om vi bara blir medvetna om det.

Guds kraft är omedelbar och vi kan använda denna kraft till att förändra det som behöver förändras i våra enskilda liv men också i våra institutioner och i vårt samhälle. Vi kan således omedelbart förändra den patriarkala gudsbilden i kyrkan om vi vill och tycker det är viktigt.

Det tycker inte ledningen av den svenska kyrkan. Jag tiger inte längre, jag lider inte längre av och i min tro. Tron är en kraft till förändring mot ett allt kärleksfullare samhälle som inte bygger på över- och underordning.

En präst höll sin predikan en söndag om försvar för Fadersgudsbilden. Ett försvar som gick ut på att unga kvinnor i dag kan ha svårt att ta till sig den bilden eftersom de har ett faderskomplex på grund av att deras egna fäder inte varit närvarande eller "goda nog".

Den patriarkala Gudsbilden bygger på den gammaltestamentliga bilden av Gud. En Gud som är långt borta i himlen, en Gud som dömer och skipar rättvisa.

Det är en spegling av den materiella verkligheten. Fadern som arbetar långt borta och modern som finns hemma i det nära och trygga. Fadern som ordnar upp och strukturerar och modern som står för det nära och känslomässiga. Den patriarkala ordningen.

Vi håller på att lämna denna världsbild nu. Män kan vara lika goda mödrar i avseendet ömhet och närhet till sina medmänniskor som kvinnor. Kvinnor kan styra och strukturera. Vi kan säga tack och adjö till relationer som inte är ömsesidigt respektfulla oavsett om det är läkare, präster eller nära och kära.

Vi behöver inte längre i något avseende buga av rädsla för överheten eller okunskapen. Vi har kraften inom oss själva, i, med och genom Gud. Vi kan samverka med varandra till mirakel och underverk! Vi skapar den nya världen nu!

Den patriarkala guden som dömde och straffade, som kunde skicka oss till himmel eller helvete efter döden skapade avgrunder av rädsla i människan.

Som om inte det räckte skapades tron på djävulen eller ondskan. Avgrunden fördjupades ytterligare. Detta tillsammans skapade ett utrymme för de vansinnesdåd vi ser och hör så mycket om i dag. Oavsett om det är en förvirrad pingstförsamling, eller psykiskt sjuka män som hör röster och utför våldsdåd.

Det ligger i den patriarkala ordningen.

En patriark, Busch säger till amerikanska unga män och soldater: Gå ut i krig - döda! De lyder. En röst säger till en ung psykiskt sjuk man: Döda! Och han lyder.

Vi har skapat ett utrymme där vi kan säga "Det var inte jag - jag var besatt av onda krafter, andar, djävulen". Så stänger vi in alltfler människor i stället för att förändra den hierarkiska, patriarkala ordningen. Oj vad detta kostar både ekonomiskt och i lidande.

Leve kärleken!

MONICA IGELBERG

Mer läsning

Annons