Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss ha kvar vårdcentralen!

Annons

Vi är många som tröttnat på nedskärningarna inom vården, att döma av den senaste tidens insändare.

I senaste valet lovade socialdemokraterna att de skulle satsa på vård och skola. Vad vi därefter bevittnat är den ena nedläggningen efter den andra... Nu får det vara nog!

Leverera eller avgå!

Jag instämmer i vad såväl Sture Skärström som Siv Nämndkarls med flera gett utryck för här i Borlänge Tidning. Hur kan man tro att man spar några pengar på att lägga ner Gylle vårdcentral, mer än möjligen högst kortsiktigt?

Hur kan man dessutom mena att de övriga tre vårdcentralerna Jakobsgårdarna, Kvarnsveden och Borlänge sjukhus, ska klara av att ta emot de 7 000 personer som i dag tillhör Gylle vårdcentral?

Jakobsgårdarnas vårdcentral nekar ju redan i dag personer i sitt upptagningsområde vård, på grund av läkarbrist och hänvisar istället till privatläkare. Och vid Kvarnsvedens vårdcentral har allt för många patienter dött i onödan...

Gylle vårdcentral är en vårdcentral som, enligt min åsikt, fungerar mycket tillfredsställande. Därför känns det både vansinnigt och illa genomtänkt att lägga ner denna vårdcentral. Det känns som en oviss framtid vi går till mötes när vi hädanefter ska hänvisas till någon av de övriga vårdcentral

erna.

Jag är övertygad om att de anställda vid samtliga dessa vårdinrättningar gör sitt bästa, men när politikerna inte ser till att ge de resurser som behövs så kan det snabbt bli till skada för den enskilde patienten.

Indragningarna inom sjukvården är farliga för folkhälsan.

Men som Sture Skärström säger: "vi har ju redan betalat för närsjukvården"! Sverige har världens högsta skattetryck och Borlänge är en av de kommuner som har högst kommunalskatt! Ändå räcker inte pengarna till att ge oss den vård vi behöver.

Vart tar pengarna vägen? En skatterevision vore på sin plats, för Moder Sveas kassakista verkar läcka som ett såll. Vårdcentraler och sjukhus läggs ner, samtidigt som vårdköerna bara blir längre. Vart är Sverige på väg?

Politikerna anger de höga sjuktalen som orsaken till Sveriges dåliga ekonomi. Sjuk-talen lär ju knappast bli mindre med färre vårdinrättningar.

Det blir en ond cirkel.

Ska det bantas mer inom landstinget så bör det i så fall ske där det gör minst skada: bland politikerna! Nog är det väl märkligt att det aldrig prutas någonting där? Då finns det gott om pengar. När det handlar om politikerarvoden, fallskärmar, pensionsavtal, chefslöner och bonusar så verkar det finnas hur mycket pengar som helst.

Till sist vill jag rikta ett tack till Eric Af Wetterstedt, för hans inlägg i detta ämne. Nog är det väl märkligt att svenska politiker inte kan ta lärdom av länder där man fått sjukvården att fungera.

Istället klappar man sig för bröstet och utropar: "Vi har världens bästa sjukvård!" Detta är inget annat än propaganda av samma slag som i gamla öst-stater. Men det är väl knappast någon som låter sig luras längre!?

Vi har tröttnat på fagra löften och propaganda. Nu vill vi se handlingskraft! Börja genom att rädda Gylle vårdcentral, gå sedan vidare med att bygga bort vårdköerna! Pengarna finns, men de används felaktigt.

Sjuk vård

Mer läsning

Annons