Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss ärva 40-talisternas kunskap Ge nyexaminerade en chans

Annons

Jag är en tjej på 24 år som har studerat på högskolan i tre år och blev i juni 2005 klar med min examen som maskiningenjör. Efter sommarjobb på SSAB i september fortsatte sökandet efter jobb över hela Sverige.

Jag har för närvarande sökt 107 jobb över hela Sverige, mestadels ingenjörsjobb men även andra jobb utanför min utbildning.

Men då jag har lite erfarenhet vill ingen anställa mig och man får inte andra jobb, då utbildningen inte överensstämmer med vad som krävs för det jobbet.

Jag är en ambitiös och framåt person och jag verkligen upplyser om mina bra sidor i ansökningarna, men tydligen räcker inte detta.

Vad ska man ta sig till? Plugga mer är ju ett alternativ, då får man ju mera kunskap, men när man är klar med det återstår fortfarande samma problem: För lite erfarenhet.

Det står också i många annonser att de gärna ser kvinnliga sökanden. Är detta bara ett tillägg som de måste skriva?

Sedan har vi också den här debatten om att alla 40-talister ska gå i pension. Finns det inga företag som har tänkt på detta och tar in nyexaminerade för att ta vara på 40-talisternas kunskap innan de går i pension?

Eller kommer företagen att stå där en vacker dag och behöva flera personer omgående, och då helst med erfarenhet?

Det är jättebra att vi i Sverige får studera gratis, vilket gör att vi får en hög kompetens här i landet. Men om nu stat och näringsliv vill ha det så här, då lär de ju också se till att denna kompetens kommer till användning då man är klar med sin utbildning. Annars går ju hela utbildningen till spillo.

Jag blir bara så arg och frustrerad på detta. Jag vet inte vad jag ska göra med min framtid som jag en gång såg mycket ljust på och hade planer för. Nu känns den mycket osäker och svår att förutsäga.

EVELYN LUNDH

Mer läsning

Annons