Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt nya vindar blåsa

Annons

Vart går socialdemokratin? undrar Lars-Eric Hammarqvist, och spinner vidare på temat. Vi undrar det samma och tillägger: Vart tillåts Hammarqvist gå?

Han ger en historielektion som börjar kännas lite uttjatad vid det här laget. För oss räcker det att se tillbaka på det närmaste årets händelser.

Vilka signaler sänder ni ut? Signifikativt för det hela är att just kvinnorna rest sig och deklarerat sin åsikt omkring Hammarqvists varande i partiet. Men det är väl bara en komplott? Så brukar maktfullkomliga män förklara sina nederlag.

Vi håller med honom om att många människor upplever socialdemokratin som ett inåtvänt parti. I Borlänge kan vi se mycket som styrker den teorin. Bland annat att rekrytering av chefer sällan görs externt. De tillsätts ur de egna leden. Facken ställs inför klara fakta. Beslut fattas utan inblandning av oliktänkande.

Vart tog den omdiskuterade omorganisationen av socialförvaltningen vägen? Hur mycket av kommunens medel grävdes ner i ett svart hål av höga konsultarvoden för den starkt kritiserade Göteborgspsykologen?

Hur involverade tilläts socialförvaltningens personal att vara i arbetet med sina kommande samverkanspartner? Var det bara socialnämndens ordförande som gjorde sig till talesman för dem alla?

Någon fingertoppskänsla har väl knappast Hammarqvist och hans närmaste partibröder visat prov på, snarare ett genuint maktmissbruk präglat av intriger av brödraskapet.

Låt oss slippa tillbakablickar som påminner om det! Det är här, nu och framåt som gäller. Vi kan historien på både gott och ont.

Huvudsyftet i Hammarqvists insändare verkar vara att ondgöra sig över Nils Persson, med fleras, politiska ledarskap. Glömmer han inte då den bakgrund i vilken hans eget agerande tagit stor del av de styrandes tid det senaste året?

"De långa knivarnas natt" har fått råda allt för länge, nu har vi fått nytt blod i den politiska ledningen, låt dem få arbetsro att utveckla sina och visioner, det kan bara bli bättre.

Analyser efter valet har visat att Göran Perssons maktfullkomlighet var en bidragande orsak till partiets fall. Det samma gäller här i Borlänge. Vad har Hammarqvist egentligen gjort för kommunens utveckling? Vad vi förstår så byggde han upp ett eget imperium som han fick lämna. Valet visade att väljarna fått nog.

Bort med självgoda makthavare. Artiklarna tyder på att Hammarqvist försöker ta sig in i partitoppen igen. Vi hoppas att den dörren är stängd och att friska vindar få chans att ta sig in i de spruckna partiväggarna.

Vi hoppas också att de unga i partiet kan se igenom slugheten och inte låter sig förledas gammalmodiga maktstrukturer och filosofiska floskler.

Om så inte är fallet, må Gud bevara kommunmedborgarna!

INGEMAR MARTINSSON GUNILLA OHLSSON GÖTE ANDERSSON NINA BERNDTSSON JAN ANDERSSON

Mer läsning

Annons