Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt människor växa!

Annons

Carl, visst får företag växa - horisontellt, vertikalt, organiskt - hur de vill, oavsett storlek. Visst agerar små, medelstora, stora och multinationella företag i symbios med varandra som de alltid gjort. Självklarheter! Det finns inga motsättningar - världen är inte svart eller vit.

Men genom att bara måla upp hinder i regelverk kan man inte gömma sig bakom det faktum att många företag och entreprenörer fokuserar på möjligheterna snarare än hindren med företagande. Det finns också undersökningar som vittnar om att Sverige har ett av de gynnsammaste företagsklimaten i Europa och världen. Bland annat tack vare en fungerande och förhållandevis snabb byråkratisk process jämfört med många andra länder. Däremot måste attityden till företagande förändras i grunden och där spelar politiker och förvaltning - men också företagen själva - en väsentlig roll.

Att ständigt använda det politiska mantrat "företagen ska rädda Sverige" är till exempel att göra det för lätt för sig. Ett mantra som har hörts i tid och otid de senaste decennierna och som är lika onyanserat som det är blasé. Denna kliniska övertro på att "om vi bara får fler och växande företag så blir allt bra" glömmer en viktig aspekt. För vad består företag till syvende och sist av? Jo, av humankapital. På ren svenska kort och gott: människor.

Enligt välfärdsmätningar är Sverige ett rikt land med en befolkning som lever allt längre, mår fysiskt allt bättre och har det - tro det eller ej - materiellt väldigt bra. Nej, vi leder inte ligan i Västvärlden, men bland världens länder totalt sett så har vi det mycket bra. Trots det har vi ett av de högsta sjukskrivningstalen i världen! Som förra tisdagens debattör ÅsaLinnea Davidsson påpekar är ett samhälle "aldrig lyckligare, friskare eller bättre än människorna som befolkar det".

Det är här skon klämmer! Samhällsklimatet är en helhet med många delar där företag och företagande är en nog så viktig del. Men ska företagandet växa måste först människorna få växa. Växa för att våga. Våga för att vinna. Och framför allt förstå att det inte finns några misslyckanden, bara erfarenheter. Men då måste också svenskt näringsliv bli bättre på att ta till vara just erfarenheter.

Ta bara alla våra nytillkomna svenskar som exempel. De kommer inte ens till intervju om de valt att behålla sina utländskt klingande namn när de söker jobb hos våra svenska små- och medelstora företag. Som vill växa.

Där har vi om något ett strukturellt fel i bemötandet av människor och en illavarslande signal om hur det står till i vårt svenska samhälle i dag. Folk och företag sluter sig inom sig själva i någon slags uppgivenhet och väntan på att någon annan ska komma och lösa världsproblemen och "ohälsan". Men tyvärr är den bistra sanningen att det hänger så otroligt mycket på oss själva som individer. Däremot behöver alla hjälp, stöd och uppmuntran av sin omgivning vid olika tillfällen i livet. Där kan vi också alla bli bättre. För att citera Maj-Gull Axelsson: "För att man själv inte har blivit sedd är ingen ursäkt för att inte se. Det finns ingen ursäkt."

Våga se din medmänniska med värme och respekt. Det kan vara livsavgörande. Både på kort och lång sikt. För människorna. Sverige. För företagen. Tillväxten.

Och Carl. Mitt namn är Kjellberg. Annelie Kjellberg.

ANNELIE KJELLBERG

Annelie Kjellberg är fri agent och exilkulla samt företagsledare i Claxon, ett företag verksamt på spanska, svenska, engelska.

Mer läsning

Annons