Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kommunerna få tillbaka ansvaret för polisen

Annons


Vi möts dagligen av polisbristens konsekvenser och häromdagen läste vi om en butiksföreståndare i Falun som fick besök av en organiserad stöldliga och försökte tillkalla polis, men fick vänta orimligt länge på hjälp medan han höll fast en av tjuvarna, eftersom det inte fanns någon polis som tjänstgjorde i Falun den dagen. Detta händer i Dalarnas största stad och det är säkert ännu sämre i våra mindre kommuner.

Enligt uppgifter i media har vi ändå en av de dyraste polisorganisationerna i västvärlden i förhållande till antalet invånare i landet, men vi ser inga poliser på gatorna. De finns inte inom räckhåll då det sker inbrott, skadegörelse, rån eller annan brottslighet. Detta förfall borde ansvariga inom polisen förklara för vanligt folk.

Det går inte bara att skylla på att man inte får mera pengar.

Jag har tidigare pläderat för att överföra ordningspolisen från staten till kommunerna, för att dessa viktiga frågor ska komma närmare folket. En sådan förändring skulle ge möjlighet att ställa krav på lokala politiker att ge oss den polis som behövs för att vi ska känna oss trygga. I dag ropar bara de ansvariga på rikspolischefen eller justitieministern som bara "förstår" problemen, men ingenting gör eftersom det är likadant i hela landet.

Jag fick inga positiva reaktioner på mitt förslag utan bara försvar för nuvarande ordning. Någon polisföreträdare varnade för att det skulle uppstå ett B-lag av poliser hos kommunerna.

Det var väl fel "timing" för detta förslag. Ingen kan väl förvänta sig att riksdagsmännen eller de etablerade inom polisledningen vill lämna ifrån sig något frivilligt.

De verkar tro att det bara är i riksdag och regering eller i statliga verk man kan fatta kloka beslut och de har tydligen glömt den princip som bland annat fördes fram i EU-debatten för några år sedan om att alla beslut skulle tas så nära människor som möjligt.

Är då inte ordningsfrågorna och samhällets skydd för medborgarna den allra mest grundläggande frågan och något som bör beslutas nära människorna? Vilken lokalpolitiker skulle våga ta bort de patrullerande poliserna och lägga ner polisstationen i sin kommun med den brottslighet vi har i dagsläget?

Låt gärna en statlig poliskår sköta problemen med den organiserade brottsligheten och annat som är gränsöverskridande, men låt ordningspolisen återgå till kommunerna. Genomför en rimlig skatteväxling, så att detta inte drabbar kommunernas ekonomi.

Förhoppningsvis tänker berörda efter om detta förslag i stället för att bara försvara det bestående!

CHRISTER WIDÉN

Mer läsning

Annons