Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte bakåtsträvarna säga nej

Annons

När vi första gången läste att man skulle göra undersökningar för huruvida det var möjligt och ekonomiskt lönsamt att bygga vindkraftverk i älvdalsskogarna tänkte vi att nu blir det ramaskri.

Mycket riktigt, det kom och det är skrämmande att man är så framstegsfientlig. Det verkar nästan som om att de som är emot kraftverken måste flytta från hus och hem och aldrig få möjlighet att återvända. Det är märkligt för det handlar trots allt bara om att bygga några vindsnurror mitt ute i ingenstans där de inte nämnvärt stör någon bebyggelse.

Jag har sett att det finns de som oroar sig för fåglar och djur. Det känns som om att det mest bara handlar om att leta argument för att skrika nej och att man inte har tittat på de studier som finns om olyckor med fåglar i samband med vindkraftverk. Gör det och ni finner att olyckor gällande fåglar är mycket sällsynta.

Att man nu visat intresse för Älvdalen när det gäller en så pass betydande anläggning borde enbart ses som positivt. Samhället konsumerar mer energi för varje år och Sverige har idag normalt ett underskott i elproduktionen. Vindkraft är en mycket ren energikälla och en mycket vänlig lösning till energiproblemet. Den förstör inget vattendrag, bildar inget radioaktivt avfall och framför allt, släpper inte ut några miljögifter.

Blott några vita snurror står för sig själv och alstrar den så efterfrågade energin. Om hela svenska folket vore positivt inställd till grön utveckling kunde vi slippa importera smutsig el producerad i kol- och oljekraftverk i Danmark och Polen.

Hur länge ska vi tillåta bakåtsträvarna som hela tiden bara säger nej till allt fortsätta försämra Älvdalens utveckling och framtid? Man vill inte ha vindkraftverk och man vill inte producera el men är det inte dubbelmoral när man heller inte vill se mindre på tv eller betala högre elpriser? Man har inga argument utan man bara säger nej. Hur vill ni annars producera elen vi konsumerar? Det handlar inte bara om elen som används för att titta på Bingolotto utan också elen som används av våra svenska företag, vilka i sin tur utgör grunden för arbetstillfällen och Sveriges sociala välfärd. Vi är naturligtvis också glada över att Älvdalen fick behålla sin orörda älvsträcka men när det handlar om några oskyldiga vindsnurror ute i skogen undrar man hur det är fatt med dagens samhälle. Kanske blir vi gladare om vi bygger ett kärnkraftverk i Rämma?

MATTIAS STRIDH och

TORBJÖRN ZACKRISSON

Mer läsning

Annons