Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt föräldrarna välja"

Annons

Frågan gäller om föräldrar som vill vara hemma med sina barn ska få vara det - med lön.

Bakom namninsamlingen står föreningen Barnens rätt till föräldrars tid och Karin Rissveds, föreningens kontaktperson i Dalarna.

I Falun behövs det 2 100 namnunderskrifter, fem procent av de röstberättigade, för att politikerna ska bli tvungna att ta upp frågan om en kommunal folkomröstning.

- De kan naturligtvis säga nej till folkomröstning, men i så fall tänker vi inte ge oss, säger Karin Rissveds.

Namnlistorna ligger ute på barnavårdcentraler, kaféer och butiker i Falun. Karin Rissveds är övertygad om att det ska gå att få ihop det stöd som krävs:

- Det stod lite stilla inför valet, för i valrörelsen var det många som propagerade för att familjerna skulle få välja sin barnomsorg. Men utgången blev inte den vi ville, så nu får vi fortsätta sträva på kommunal nivå.

Tanken är att även de föräldrar som vill vara hemma ska få del av de subventioner som idag går till den offentliga barnomsorgen.

- En dagisplats kostar mer än 100 000 kronor per år. Lyft över, säg 60 000, av det till de föräldrar som vill vara hemma, säger Karin Rissveds, som dessutom poängterar att hemmalönen ska vara pensionsgrundande och ge sociala förmåner.

Karin Rissveds upplever att det finns ett brett stöd för den här modellen. De flesta som hör av sig vill uppmuntra och stötta.

- Jag har fått några få invändingar, och då från folk som tycker att dagis är jättebra. Visst, vi säger inte att det är något fel på dagis, men som förälder måste man ha möjlighet att välja, säger Karin Rissveds.

Men om många föräldrar slutar jobba för att vara hemma går ju kommunen miste om stora skattepengar. Dagisföräldrar och hemmaföräldrar ska dela på en mindre kaka - hur går det ihop?

- Det här får inte handla om pengar, utan om liv. Barnen ska må bra, det är det viktiga, säger Karin Rissveds.

Själv var hon hemma sina barn till de var tre och sex. Sedan kunde hon ha dem med på jobbet i damfriseringen. Nu är hon farmor, och hjälper till att vakta barnbarnen hemma i Svärdsjö.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons