Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt föräldrar jobba mindre

Annons

Barnen i dagens samhälle tenderar att få allt sämre hälsa på grund av stress. De jagas på på morgonen till dagis av jäktade föräldrar. Och stressen fortsätter sedan på kvällen när trötta föräldrar ska hämta dem.

- Barnens stressituation morgon och kväll är ohållbar. Det är bråttom, bråttom hela tiden. Inte var det så här när jag växte upp, säger Krister Andersson.

Stressen leder till ohälsa och det sprider sig i samhället. I skolan blir lärarna uttröttade av oroliga barn. Föräldrarnas pressade situation leder också till ohälsa.

- Det dåliga samvetet för barnen tär på själen. Jag tror att sjukfrånvaron hos föräldrarna skulle minska om de hade en lugnare situation med sina barn, säger Krister Andersson.

Han föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att kommunanställda med barn under åtta år ska få en timmes kortare arbetstid per dag utan löneavdrag.

- Alla skulle må bra av det här, säger Krister Andersson och pekar på att landstinget i Gävleborg har insett fördelarna och ska införa systement.

Det är framsynt tycker Andersson som är ganska besviken på Falu kommuns personalpolitik.

- Jag tycker att kommunen här är gammalmodig och gensträvig överlag. Det tas just inga nya grepp trots att förslag inte saknas, utan allt går i gamla hjulspår.

Det är inte alltid rädslan för nyheter hänger på ekonomin, anser Krister Andersson. Hans förslag behöver inte innebära ökade kostnader för kommunen, det kan i stället bli tvärtom tror han.

- Kommunen behöver inte förlora pengar, det kan i många fall ordnas schemavägen. Om folk har en lugnare situation är de friskare och det tjänar kommunen på, säger han.

Det finns också en stor oro över att det föds för få barn. Ett skäl till det är att folk ser hur andra stressar med sina barn och vill undvika att hamna i samma situation, tror Krister Andersson.

- Det minskade barnafödandet skylls ofta på att kvinnor vill göra karriär. Det kan var en av orsakerna, men det stämmer långt ifrån för alla. Många kvinnor finns inom vården och vad är det för karriär de har där egentligen som hindrar att de föder barn, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons