Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt bilen stå - om det är dagen efter

Annons

Trafikpolisens övervakning under midsommarhelgen är störst på torsdag och söndag, de stora resdagarna. Ett tjugotal poliser befinner sig då på vägarna för att kontrollera hastighet, nykterhet och bälten.

Vägarna som har skärpt bevakning är 70, 71, 64, 80 och 266.

På midsommarafton och midsommardagen fokuserar polisen framför allt på nykterhetskontroller.

- Vi har många rattfyllor. Ofta beror det på att folk kör för tidigt dagen efter, säger Kjell Larsson.

Dagen efter alkoholkonsumtion gäller det att ta det försiktigt, menar Kjell Larsson. Många borde låta bli att köra överhuvudtaget.

- Många olyckor är alkoholrelaterade. Folk borde fråga sig om de verkligen behöver köra dagen efter att de druckit sprit, säger Kjell Larsson.

För att ytterligare minska riskerna i trafiken vill han att bilisterna planerar sin körning. Detta till exempel genom att ta god tid på sig och välja andra vägar än de mest trafikerade.

- Att det bildas köer kan man inte komma ifrån. Men istället för att göra farliga omkörningar tycker jag att man ska ta det lugnt.

- Hellre att man kommer fram en timme senare och firar midsommar lugnt och harmoniskt, än att man kommer fram stressad och sur, säger Kjell Larsson.

Statistik visar att dagen före midsommarafton är den mest olycksdrabbade under midsommarhelgen. Under fjolåret skedde 70 olyckor med personskador i Sverige bara under torsdagen. På fredagen, midsommarafton, var de 42 stycken.

I Dalarna var man lyckligt förskonad från större problem i trafiken, berättar Kjell Larsson.

- Det var ingenting större i fjol. Det enda vi egentligen kan göra är att få bilisterna att ta det lugnt i och med vår närvaro på vägarna, säger Kjell Larsson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons