Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt andra göra jobbet

Annons

Landstingsstyrelsen har behandlat en motion från centern om att på försök inrätta vårdnära servicetjänster.

Landstingsstyrelsen pekade på att det redan pågår sådan försöksverksamhet.

I Falun går försöket ut på att två personer vid två avdelningar sköter mathanteringen. Länsarbetsnämnden har gått in med 100 000 kronor i det projektet, som startade den 1 december och som ska pågå till sista maj.

I Mora planeras för ett mer omfattande upplägg.

- Vi håller på att dra upp riktlinjerna. I höst kan vi nog vara redo för att dra i gång på allvar i Mora. I slutändan handlar det om att få ekonomi på detta. Därför är det viktigt att beskriva nuläget, så att vi kan göra en ordentlig utvärdering senare, säger Ronny Lindberg, verksamhetsutvecklare vid Landstingsservice.

Det är Landstingsservice som tagit initiativ till de här försöken.

- För oss kan det här vara ett sätt att jobba mer integrerat med övriga verksamheter. Sett till koncernnyttan, hur skattepengarna används, tror jag att det här kan vara ett mycket intressant sätt att arbeta i framtiden.

Vårdnära servicetjänster kan spänna över stora områden, och skilja sig från avdelning till avdelning.

- Några områden som det kan handla om är interna patienttransporter, exempelvis sängtransporter till röntgen och operation, intern budgång som labb- och röntgenremisser, intern sophantering, och mathantering, som kan innebära en ganska stor och tidskrävande hantering, säger Lindberg.

- Det kan också skilja sig en hel del. Vid vissa avdelningar kan transport av patienter kräva vårdutbildad personal, på andra avdelningar krävs det inte.

En delegation från Mora har varit på besök vid Huddinge sjukhus, där försök med vårdnära servicetjänster pågår. Där har man konstaterat att det finns tid och pengar att tjäna på att låta icke vårdutbildad personal ta över en del arbetsuppgifter.

- Tanken i Mora är att vi ska hitta uppgifter med ett mångfacetterat innehåll för vårdassistentteam, så att de kan jobba självständigt och med en variationsrik vardag.

Ronny Lindberg tror att vårdnära servicetjänster kan komma att bli en viktig del i framtidens hälso- och sjukvård. Både som ett steg för att lösa personalbristen inom vården i framtiden, att minska stressen och öka vårdkvaliteten, samt att få ut mesta möjliga av våra skattepengar.

- Förhoppningsvis kan det också leda till att det blir attraktivare att söka sig till vården i Dalarna, om det blir så att man i större utsträckning får jobba med det man har vårdutbildat sig till.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons