Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läslust föds i skolan

Annons

I hela Runns skoldistrikt har nyligen ett stort läsprojekt startat. På Hälsinggårdsskolan innebär det att eleverna läser 20 minuter på morgonen tre dagar i veckan.

Eleverna väljer själva vad de vill läsa men det ska vara skönlitteratur - romaner, noveller och kanske en och annan dikt. Längre fram kan det bli aktuellt med facklitteratur och även engelska romaner eller böcker på hemspråk. Formen är ännu inte riktigt spikad.

Initiativet kommer från skoldistriktets ledningsgrupp, det vill säga skoldistriktschefen och rektorerna i området. När de tittade närmare på resultatet på de läs- och ordtest som görs i ettan, fyran och sjuan upptäckte de att eleverna framför allt hade problem med att lösa ordkjedje-testet.

Testet går ut på att eleverna under en viss tid ska lösa ut så många ord som möjligt ur en rad hopkopplade ord, som till exempel månesolbrunkatt. En kunskap som speglar elevernas förmåga att koda meningar, hur bra de till exempel kan hänga med när en film är textad på tv.

- Resultatet var dåligt i hela Falun, säger Agneta Göthberg.

Därför beslutade ledningsgruppen att satsa på ett läsprojekt, ett projekt som också fick stort gehör i hela lärarkåren.

- Att kunna läsa är ju viktigt för alla andra ämnen i skolan, säger Agneta Göthberg, och skoldistriktschef Sture Östberg instämmer:

- Det blir ju först roligt att läsa när man kan läsa flytande. Då man läser sin första bok, när man är åtta, nio eller tio år gammal, så kan det vara svårt att orka igenom. Det är ju en tröskel som man ska över, för har man väl kommit fram en gång så är det lättare att ta en bok till, säger han.

Från förskolan och uppåt arbetar nu lärare i Runns skoldistrikt för att öka läsförståelsen och för att eleverna ska upptäcka glädjen i att läsa. För de små kan det handla om rim och ramsor, för de lite äldre om att få tid till läsning under skoltid.

- Det blir en skön stämning i klassrummet, och 20 minuter är lagom för att alla ska orka med, säger Anders Kjellsson, lärare på Hälsinggårdsskolan.

Hans elever håller delvis med:

- Det är ganska bra, men först stressar man på morgonen och när man precis har vaknat så sätter man sig och läser och blir trött igen, säger Maria Björklund, 9H.

Pengar för att genomföra projektet har skoldistriktet bland fått från Ljungbergsfonden.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons