Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsklarm chockar bryggare

Annons

- För oss på Spendrups är frågeställningen ny. Vi sätter nu oss in i frågan och kommer att analysera de produkter i sortimentet där både askorbinsyra och natriumbensoat förekommer, för att försäkra oss om att våra produkter inte innehåller spårämnen av bensen.

- Vi tar alla larm på allvar och principen är öppenhet och försiktighet, understryker Spendrups vd Jens Spendrup.

NLT gick ut och tittade i butikshyllorna och fann att Spendrups är exemplariska på att deklarera sina produkter.

De två ämnena askorbinsyta med beteckningen E300 och natriumbensoat med beteckningen E211 är angivna. Åbros produkter är också märkata på samma sätt medan Carlsberg ibland bara använder sig av ord och ibland av E-beteckningen.

Spendrups har tre Jaffaprodukter på hyllorna, Lime och Apelsin som innehåller den "farliga kombinationen" men inte Jaffa Blodapelsin. Olika tillverkare av Troccadro har olika produktsammansättningar. Så konsumenten måste läsa noga om man vill göra ett val till följd av larmet.

Spendrups storsäljare Loka är helt fri.

Caroline Ekman som är informationschef på Spendrups berättar att företaget har en beredskap för att kunna möta dylika larm.

- Vi samlar in alla fakta vi kan, har i det här fallet kontaktat livsmedelsverket och bryggareföreningen.

- Nu måste vi invänta vad livsmedelsverket kommer fram till. Vi är helt tagna på sängen, vi har inte hört talas om detta tidigare.

Larmet kom efter att en avhoppad kemist på Cadbury-Schweppes avslöjat att bensen kan uppstå som en kemisk reaktion i vanlig läsk. Kemisten har kopierat interna företagsdokument från experiment som redan 1990 visade hur bensen kan uppstå som en kemisk reaktion mellan nedbrutna produkter av natriumbensoat, E 211, och askorbinsyra, E 300.

Efter kemistens avslöjande hittade ett laboratorium i New York bensen nyligen i flera välkända produkter.

Om det amerikanska läsklarmet också kommer att visa att bensen hittas i europeiska och svenska produkter så kommer det att vidtas åtärder inom Spendrups:

- Vi kommer att följa livsmedelsverkets rekommendationer och i dagsläget vill jag inte spekulera.

För Caroline Ekman är läsklarmet det första hon mött som informationschef på Spendrups.

- Under min tid här på Spendrups har jag inte varit med om något liknande larm. Däremot så kommer jag ihåg när chipsbranchenschen drabbades för några år sedan, säger Ekman som hört att det skulle krävas enorm daglig konsumtion, men hur stor vill hon inte spekulera i.

Svenska Bryggareföreningens vd Peter Mattson vill inte heller ha någon uppfattning i mängdfrågan.

- Som alltid gäller det att man ska vara måttfull med allt vad vi sätter i oss. Det är alltid så med larmrapporter att man måste sätta i sig mycket för att det ska vara ett problem. Så jag är personligen inte orolig efter den här larmrapporten, säger Mattsson som berättar att industrin bara använder tillsatser som är godkända av EU eller av Livsmedelsverket.

Att en kombination av tillsatsämnen skulle kunna sätta igång en process dök upp som en notis från Amerika hos den europeiska branschorganisationen för ett par dagar sedan.

-Sveska bryggerier tycker att livsmedelssäkerhet är viktigt. Nu vill vi ha lugn och ro och ta fram fakta, behövs det vidtas förändringar gör vi det när vi har alla fakta, säger Mattsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons