Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läskigt folknöje

Annons

Det är söndag kväll och ett 50-tal personer har samlats utanför Kristine kyrka för att träffa spöken och få sig en dos historia.

För nioårige John Hammarberg och mamma Therese är spökvandringen ett populärt sommarnöje. De går turen för fjärde året i rad.

- Jag tycker inte att det är läskigt. Men för något år sedan blev jag jätterädd när vi träffade en vampyr, säger John Hammarberg.

Det är kulturföreningen Gamla mormor som anordnar spökvandringen som vänder sig till barn från nio år och uppåt. Åldersgränsen är satt eftersom vandringen är lång och för att en del inslag kan verka skrämmande.

- Mindre barn kan inte alltid skilja på vad som är verkligt och inte. Jag har själv en son som är tre och ett halvt år och skulle inte vilja att han gick med, säger Christopher Gluch, ordförande i kulturföreningen Gamla mormor.

Spökvandringen leds av guiden Svante Andersson och under den 90 minuter långa vandringen genom Falun berättar han om ruskiga saker som hänt i staden. Till sin hjälp har han historiska gestalter som Engelbrekt, Drottning Kristina och Maja Olsdotter. Dessa möter upp publiken på olika platser och berättar sina historier.

När spökvandringen är slut tar alla farväl vid Thunströms köpmansgård. En del åker hem och försöker sova, andra går hem och kokar drömgröt. Vad det är vet bara de som följt med på turen. Publiken får nämligen receptet under vandringen.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons