Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låser upp 500-årigt loft

Annons

- Vi räknar med många besökare. Det var 800 här då servicebyggnaden invigdes för två år sedan. Kanske blir det ännu fler när det är öppet hus, säger föreståndaren Deborah Clemons som redan tidigare under veckan visat Ornäsloftet för många besökare. Exempelvis 65 barn i årskurs 3 som Deborah visade loftbyggnaden för på onsdagen.

Ornässtugan hålls öppen dagligen under juni, juli och augusti. Gruppvisningar kan bokas under maj och september. En normal säsong brukar det vara cirka 6 000 som kommer på visning och får loftbyggnadens historia berättad för sig.

- När vi kommer till de sista veckorna i maj har vi redan fler visningar, säger Deborah Clemons.

- Det är andra rummet på Ornäsloftet som öppnats sedan Jakob Brandberg 1758 invigde sitt museum, säger Roger Hall som är chef på Borlänge kulturförvaltning och ansvarar för driften av bland annat Ornässtugan.

Till öppet hus på Ornäsloftet går gratis bussar från Falun och från Borlänge. Besökarna bjuds på ärtsoppa, barnen får denna festdag ballonger och godis. Det är Statens fastighetsverk som står för inbjudan och i dag öppnar besöksmål runt om i Sverige. I samband med öppet hus på Ornäsloftet blir det information om Statens fastighetsverk.

I den utställningslokal som ställts i ordning visas i dag premiärutställningen: "Ornäs i konsten - från souvenirer till seriösa historieverk. Lokal och utställning invigs av kulturnämndens ordförande Inger Bergqvist (s).

På utställningen kommer bland annat att visas ett helporträtt av korpral Blom, legendarisk tillsyningsman och guide vid Ornäsloftet och en miniatyrstuga gjord i kopparmynt. Stugan som byggts med kopparmynt från främst Carl XIV Johans tid har lånats ut av Myntkabinettet.

- Den nya utställningslokalen blir en god tillgång för Ornässtugan. Vi kan nu erbjuda besökarna nya utställningar varje år.

När Jakob Brandberg 1758 invigde ett av landets första museer hade det redan gått 254 år sedan bergsmannen Stig Hansson lät resa loftbyggnaden.

- De undersökningar som gjorts av timret ger besked om att det är 1504 som gäller som byggår, påpekar Roger Hall.

Ornäsloftet var med andra ord fortfarande en ny byggnad då Gustav Vasa skulle ha gömt sig där 1520. När danskarna var farligt nära fick Gustav rädda sig ut genom dasset. En räddning efter vilken Gustavs väg till makten låg öppen. I varje fall är det så saken framställs i berättelserna om Gustavs äventyr i Dalarna. Äventyren är kungens egen version av vad som hände i Dalarna. Givetvis med Gustav själv i hjälterollen.

Men oavsett hur tunn Gustavs historia må vara så är Ornäsloftet en vacker, imponerande byggnad som bär sina år med stor värdighet. Loftbyggnaden och utställningarna där är alltid värda ett besök. Firandet av denna mytomspunna byggnad fortsätter nu närmast med en medeltidsmarknad den 5 juni.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons