Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarna säger ja till fler friskolor

Annons

I lördags berättade vi att Borlänge kan få fyra nya friskolor nästa år.

Det handlar om Seborskolan med årskurserna 1-9, Helix Gymnasiet, Immanuelsgymnasiet och, som vi tidigare berättat, rektorn för Falu Frigymnasium som också vill starta frigymnasium.

Och läsarna verkar se de nya etableringarna som enbart positivt. I alla fall om man tittar på vår hemsida och svaren på frågan om Borlänge behöver fler friskolor.

All konkurrens välkomnas

Alla former av konkurrens är bra. Friskolor bidrar till ett öppnare klimat och kräver att de kommunala skolorna skärper sig och höjer kvalitén på undervisningen om de ska hänga med friskolorna.

Eftersom dessa har ett vinstintresse så krävs det av dem att de gör ett bra jobb för att nån ska vilja söka och gå där. Friskolor är positivt anser jag.

Andreas

Det finns inget negativt

Att Borlänge kommun inte vill ha friskolor är väl ganska självklart, då det är ekonomiskt kostbart för kommunen att betala till de fristående skolorna.

Men för att se till elever och personal på skolorna - om eleverna får bättre undervisning av utbildad personal, mindre klasser och lugnare klimat på skolan - är det bara bra.

Personalen får bättre respons från "ledningen", får bättre arbetsmiljö och bättre betalt. Vad kan man då se som negativt med detta?

M

Självklart med friskolor

Förändringar tas aldrig emot väl, sådan är människan. Man gillar att gå i sina trygga och invanda spår.

Varför ska kommunen bestämma för eleverna vart de ska gå?

Dessa skolor "ploppar" ju inte upp utan anledning. Om folk var nöjda med hur kommunen skötte sina utbildningar skulle dessa friskolor inte utgöra något hot.

Fram för valfrihet. Det ska inte vara monopol på det viktigaste av allt - utbildningen.

Kan man få en bättre sådan på en annan skola så fram för dessa!

Ej moderat

Mer läsning

Annons