Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettets parkering - en helt sjuk historia

Annons

Anette Wedin Sandberg från Borlänge har en leukemisjukdom. Sedan i höstas har hon ofta varit på lasarettet för behandling och provtagning.

- Jag är i Falun två gånger i veckan. Visst har jag varit med om att det varit svårt att hitta en p-plats även tidigare. Men så här hopplöst har det aldrig varit.

Klockan 10 på torsdagsförmiddagen hade Anette tid på blodmottagningen.

- Jag åkte fem varv, runt hela lasarettsområdet. Men det var helt omöjligt att hitta en ledig parkeringsplats.

Trots att Anette var ute i god tid, blev hon rejält stressad inför tiden på blodmottagningen.

- Jag fick parkera vid Statoilmacken som ligger en bra bit från lasarettet, och gå därifrån.

Anette, som har både lågt blodtryck och blodvärde, anlände stressad och andfådd till mottagningen.

Strax därefter kom Leif Nyström. Även han riktigt upprörd, efter att ha ägnat lång tid åt att hitta en parkeringsplats.

- Det var hopplöst. Jag letade både på stora parkeringsdäcket, den stora parkeringen med gratisplatser, och på baksidan av lasarettet. Det var fullt överallt. Till råga på allt åkte jag in i en blåskontroll som polisen hade.

Till slut valde han att felparkera för att hinna till mottagningen.

Leif, som var på lasarettet för att ta prover, hade åkt från Siljansnäs på morgonen.

- Därifrån går det ju inte direkt någon tunnelbana till lasarettet i Falun. Så kollektivtrafik är inget alternativ för mig.

Båda två tycker att parkeringsproblemen måste åtgärdas. Nu!

Men det lär dröja. Visserligen har landstingsfullmäktige beslutat att ta med en utbyggnad av parkeringshuset i sin investeringsplan.

Men eftersom den investeringen också innehåller byggandet av en helikopterplatta krävs först en ändring av detaljplanen.

- Våra planarkitekter håller på med det för fullt. Men en ny plan tar tid. Sedan ska bygget projekteras och handlas upp. Sedan väntar beslut om att sätta i gång om de ekonomiska planerna håller, säger Bo Eriksson vid Landstingsfastigheter.

I bästa fall dröjer det drygt ett år innan det kan vara klart.

Och under byggtiden lär det snarast bli färre parkeringsplatser.

- Jag beklagar självklart att patienter inte kan få en parkeringsplats på lasarettsområdet. Förhoppningsvis kommer vi att få bukt med detta problem i och med bygget av ett nytt plan på parkeringshuset som vi slagits för i några år, säger Hans Liljeberg, sjukhussamordnare vid Falu lasarett.

Men några andra lösningar till dess lär det inte bli.

- Det finns möjlighet att parkera utanför gamla regementet. Den övre delen av de gamla värnpliktsparkeringarna kan vi använda oss av.

Dessutom ska landstinget tillsammans med Dalatrafik göra en satsning på att försöka förmå personalen att i större utsträckning ta bussen till jobbet. Och därmed öppna för fler patienter att kunna parkera.

- Under februari går Dalatrafik ut med en enkät till våra anställda på lasarettet. De får svara på när de behöver åka buss, och därefter kan tidtabellen komma att anpassas till önskemålen för att underlätta för personalen att ta bussen.

I takt med att allt fler besöker lasarettet, har trafiken dit ökat.

- En genomsnittlig vardag har vi nästan 1 200 patientbesök på lasarettet. Till det ska man lägga runt 3 000 anställda och anhöriga som besöker de som finns på våra 450 vårdplatser, säger Liljeberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons