Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettets framtid diskuterades

Annons

Speciellt inbjudna var Carin Runesson från landstinget, landstingsrådet Inga Lill Persson och Närsjukvårdschef Jens Beronius som både fick tillfälle att redogöra för sjukvårdspolitikernas idéer på såväl läns-och kommunal nivå och dessutom svara på frågor rörande sjukvårdsfrågor av mera lokal natur.

Vetgirigheten var stor i publiken och här fanns också personal från lasarettet som var nyfikna på hur ledningen hade tänkt sig framtiden för deras arbetsplats och en hel del kritiska frågor hördes.

På flera håll restes frågan om hur man har tänkt sig att lösa läkarfrågan och panelen var tämligen ense: det handlar om ekonomi även i det fallet.

- Läkarna har en viss förkärlek för att dras till de stora universitetssjukhusen där de ekonomiska resurserna finns. Vi har inte det instrumentet när det gäller rekryteringen, sade Inga Lill Persson.

Hon kunde också berätta att dessa läkare i många fall fungerade som stafettläkare och åkte ut till sjukhus av Ludvikas storlek och jobbade praktiskt taget dag och natt. Men att det är praktiskt taget ogörligt att knyta dessa kompetenta krafter permanent till mindre sjukhus.

-Har vi inte pengar att locka med så kan vi inte heller knyta dessa läkare till fasta tjänster hos oss, menade Beronius och publiken fick också ta del av exempel, från Mora, där man satsat på utbildning mot spetskompetens, men när denna var genomförd for inte mindre än fem läkare över gränsen till Norge för att arbeta för betydligt högre löner än vad dalasjukhusen kan erbjuda.

-Man kan rent utav spekulera i om det inte medvetet utbildas för få läkare för att hålla läkarlönerna uppe med läkarbristen som argument, menade Persson.

-Man kan inte bygga upp en framtida verksamhet kring stafettläkare, sade Carin Runesson. Det blir ingen kontinuitet och det är otryggt för patienterna att inte få möta läkare man känner igen från den ena gången till den andra.

Det blir sämre kvalitét på vården helt enkelt.

Panelen fick också kritik för att man - som det hette - höll på att lägga ned det fina lasarett som en gång fanns i Ludvika, och att detta skulle bero på landstingets hantering av sjukvården, men landstingsrådet gick i svaromål ochhävdade bestämt att om sjukvården blev statlig skulle det fortsättningsvis bara existera ett enda sjukhus i Dalarna: i Falun.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons