Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettet är inte hotat

/
  • Den verksamhet som i dag bedrivs på Ludvika lasarett blir kvar under kommande fyraåriga mandatperiod. Det är löftet från Jan Wiklund (M) om de borgerliga får ta över styret i landstinget. Han tror att Ken Swedenborgs Folkkampanjen för sjukvården åker ur landstinget men befarar att Sverigedemokraterna kommer in. Vad som händer om Sverigedemokraterna blir vågmästare vill han inte tänka på.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Hur mår sjuk- och tandvården i Västerbergslagen?

- Den mår inte riktigt bra. Vi saknar fortfarande allt för många distriktsläkare här nere för att ha en väl fungerande verksamhet. Vi vill göra om kriterierna för vårdvalet i Dalarna så även små enheter, till exempel en läkare och en sjuksyrra, kan starta verksamhet. De kan sedan skriva samarbetsavtal med andra. Allt behöver inte finnas inom samma väggar och tak.

Hur vill ni utveckla verksamheten nästa mandatperiod?

- De viktigaste blir att direkt gå ut till verksamheterna och fråga vad det finns för flaskhalsar och problem som gör att man inte får så bra genomströmning av patienter. Prio ett för oss är att korta köerna och samtidigt se till att få ekonomin i balans.

I februari 2007 föreslog de borgerliga partierna och sjukvårdspartiet att hela Västerbergslagens närsjukvårdsområde med lasarett och sex vårdcentraler skulle upphandlas. Syftet sades vara att komma till rätta med bristen på läkare. Är det något ni vill driva om ni kommer till makten?

- Vi kan fortfarande tänka oss att lägga ut på entreprenad. Om det sedan blir hela eller delar av verksamheten får vi diskutera med eventuell intressent. Vi ser inga fel i att det kommer in andra vårdgivare. Viktigast är att befolkningen får vård i tid.

Landstinget kan behöva spara 130 miljoner per år de närmaste åren. Vilka nedskärningar kan väntas i Västerbergslagen?

- Vi har inte specificerat några neddragningar någonstans. Vi vet att det går att effektivisera för det säger verksamhetscheferna. En annan viktig sak är att se över schemaläggningen, där tror vi att det går att spara ganska mycket pengar samtidigt som man får bättre bemanning 24 timmar om dygnet. Sedan vill vi minska kostnaderna för läkemedel som är alldeles för höga i dag. Får vi mer pengar över behöver det inte göras drastiska nedskärningar.

I oktober 2009 deltog du i ett möte med Moderaterna i Ludvika. Du sade att ni var överens om att både nattakuten och dagkirurgin ska vara kvar och lasarettet om möjligt utökas med andra specialiteter. Hur ska ni ha råd med det?

- Jag tror fortfarande på de små sjukhusen. Vi har långa operationsköer och dagkirurgin i Ludvika behöver vara kvar. De verksamheter som finns på Ludvika lasarett i dag blir kvar under kommande mandatperiod om vi i alliansen får majoritet.

Så exempelvis nattakuten och dagkirurgin blir kvar åtminstone fram till 2014?

- Ja, det kan jag lova.

Blir de 46 vårdplatserna på lasarettet kvar eller vill ni förändra det uppåt eller nedåt?

- Det förekommer överbeläggningar på många håll och det pågår diskussioner om vi behöver fler vårdplatser. Och vi i alliansen är som sagt överens om att den verksamhet som finns i dag på Ludvika lasarett blir kvar även nästa mandatperiod.

Kommer Solsidans vårdcentral att flyttas till lasarettet?

- Vet inte. Om vi gör om reglerna för vårdval så kanske någon, personal eller någon annan, vill driva verksamheten där. Om den fortsätter att drivas i landstingets regi kanske det är mycket möjligt att den flyttas och då mer av ekonomiska skäl än något annat. Men som det ser ut i dag finns ingen anledning att flytta Solsidan.

Vad händer med vårdcentralerna i Smedjebacken, Söderbärke, Fredriksberg, Grangärde och Grängesberg?

- Vi måste se till att någon vill driva verksamheten, antingen landstinget eller någon privat vårdgivare, och sedan är det patienterna som listar sig. Är det så att det är många som listar sig i till exempel Fredriksberg eller Sunnansjö där Grangärde vårdcentral ligger, ja då blir de ju kvar.

- Då ligger det i min roll som politiker att finansiera verksamheten så de kan överleva med det patientunderlag de har. Det är det som är fördelen med vårdvalet att det är patienterna som avgör var verksamheten ska ligga, vilka läkare och vårdcentraler man har förtroende för. Jag vill ha en mer patientstyrd verksamhet.

Men om det blir fortsatt landstingsdrivna vårdcentraler så kan några av de här komma att läggas ned?

- Det har vi inte tagit ställning till men vi tycker att som det ser ut i dag så fungerar det bra med att Grangärde backar upp Fredriksberg och så vidare. Jag ser inga problem med de bitarna i dag. Det är långa avstånd i Västerbergslagen och det måste vi ta hänsyn till när vi planerar för hälso- och sjukvården.

Fakta: Jan Wiklund

Jobb: Oppositionsråd i landstinget för Moderaterna sedan december 2001.

Ålder: 50.

Familj: Sambon Petra, 34, och dottern Ottilia som är sex månader.

Boende: Villa på cirka 130 kvadratmeter i Mora.

Fritidsintressen: Idrott och då främst skidåkning.

Mer läsning

Annons