Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars tror att kyrkan har en framtid

Annons

Jämna födelsedagar ger anledning att se både bakåt och framåt. Summering och planering på ett sätt sett. Nuet icke att förglömma.

Kort skulle man kunna säga att Lars Lyrvalls livsväg handlar om kropp och själ. Nästan var för sig- det ena har liksom efterträtt det andra. I dag disponerar han nästan hela sig i kyrkans arbete med den tunga och viktiga posten att vara ordförande Stora Tuna församlings kyrkoråd. Det är några år sedan ny lag stadgade att kyrkoherden inte var självskriven ordförande i kyrkorådet -lekmännen fick träda till.

Lars Lyrvall är född i Fredsberg i norra Västergötland, tog studentexamen i Mariestad och tandläkarexamen i Stockholm. Första tjänst hade hand vid folktandvården i Hofors, kom 1961 till folktandvården i Tunabro och gick 1965 till privat praktik. Makan, tandläkaren Katarina, stannade kvar i folktandvården. För tio år sedan gick Lars Lyrvall i pension.

Sitt arbete med borren i hand kan han karakterisera som så att makarna kom ut på arbetsmarknaden i en tid då behovet av tandvård var mycket stort. Det var i en tid då man satsade mycket på förebyggande vård och där slutresultatet blev en bättre tandhälsa

Några år efter det civila arbetet förbyttes i vila kom uppdragen inom kyrkan. Först blev Lars Lyrvall kyrkvärd, det sedan gammalt riktigt fina uppdraget, och efter senaste kyrkofullmäktigeval övertog han ordförandeklubban i kyrkorådet. Den posten blev plötsligt borgerlig.

Har kyrkan någon framtid?

Lars Lyrvall svarar obetingat ja på den frågan.

- Jag tror att vi måste vara med mer ute i samhället. Där folk finns, och inte bara vara en söndagskyrka. Kanske ska vi finnas på arbetsplaster och i köpcentra. Inte hålla gudstjänster utan bara vara tillgängliga.

Traditionen för kyrkans fortsatta verksamhet har stor betydelse, säger Lars Lyrvall. Till kyrkan ska man kunna komma i glädje och sorg. Det finns hos de flesta en nedärvd respekt för det heliga och en lojalitet mot kyrkan och kyrkobyggnaden,

Kyrkan har fått ett förtroende och då gäller det att man ska kunna leva upp till det. Kyrkan uppfattas av många som en slags försäkring. Kyrkans roll har blivit att vara en slags nationalkurator.

Lars Lyrvall har varit en flitig arbetare också utanför yrkesverksamheten. Han har varit kassör i Dalarnas tandläkarförening och i Stora Tuna scoutkår, ordförande i Borlänge-Falun-kretsen av Svenska Turistföreningen. samt haft och har stort engagemang i Lutherhjälpens arbete.

Till de ytterst privata intressena hör fritidshuset i Skenshyttan, liksom veteranbilar och gamla motorcyklar. Och nya.

Födelsedagen firas med öppet hus på Buskåkers gästgivargård om eftermiddagen.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons