Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars och Andreas är först i länet

Annons

Lars Casserstedt och Andreas Westergren är sjuksköterskor och har arbetat 20 respektive 10 år inom ambulanssjukvården. Då deras magisterexamen inom kort blir formellt klar är Lars och Andreas de första sjuksköterskorna inom ambulansväsendet i länet som nått denna utbildningsnivå. De är även bland de första i hela landet.

Medicinskt är hypotermi kort och gott en nedkylningsprocess av kroppstemperaturen under 35 grader.

- Det är viktigt att mäta temperaturen tidigt så man kan avbryta nedkylningen. En så enkel åtgärd som att hålla den skadade varm med filtar kan visa sig vara viktigare än att exempelvis ge blod.

Så sammanfattar Lars Casserstedt vad han och kollegan Andreas Westergren kommit fram till efter två studier. Dessa bygger på att temperaturen mätts på närmare 700 patienter med olika typer av skador. Här finns bland annat 63 traumapatienter på Falu lasarett.

Av detta material kan bland annat utläsas att patienter som varit blöta då de omhändertagits haft lägre medeltemperatur. Något som i övrigt även gällde drogpåverkade.

Vidare framgår temperaturskillnader mellan dem som skadats inomhus och dem som skadats utomhus.

- Vi har sett dessa skillnader, preciserar Andreas Westergren.

Ett konkret resultat av Lars och Andreas forskning är att det numera finns termometrar i alla ambulansbilar i länet. Termometrar blev det efter deras första studie.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons