Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Gunnar tror på samförstånd

Annons

Inför valet 1998 lovade Lars-Gunnar Karlsson att färga håret ilsket rött om vänsterpartiet i Falun nådde tioprocentstrecket. På valvakan begåvades Lars-Gunnar med

vikinga röd kalufs - partiet låg på tio procent - men hamnade i sluträkningen strax under på 9,8.

I dag är Lars-Gunnar vackert silvergrå men kanske bidrog den röda kalufsen till att han mötte sin blivande fru Eva veckan efter valet...

- Hon blev lite förvånad när det grå efter några månader tog över, skojar Lars-Gunnar.

Lars-Gunnar är Falugrabb, gick på Västra skolan och på Britsarvet och utbildade sig först till maskinmekaniker och arbetade på ASJ:s gjuteri i Främby.

Efter en arbetsplatsolycka tog livet en annan vändning. Lars-Gunnar utbildade sig inom vården och flyttade till Åtvidaberg. Efter några år där flyttade han till Österbybruk men återvände till hemstaden 1985. Här utbildade han sig vidare till underskötare och började på Falu lasarett där han var till 1996.

Politiskt engagerad och intresserad av samhällsfrågor har han alltid varit. Under några år från 1996 blev han politiker på heltid men kände snart att han tappade kontakten med verkliga livet. Han valde då att dela sin tid mellan arbete på Björkhagens sjukhem och politiken.

- Från arbetsplatsen får jag de bästa och mesta influenserna för mitt politiska arbete, säger Lars-Gunnar.

I dag är han ledamot av skolstyrelsen i Falu kommun, vice ordförande i förtroendenämnden i Landstinget Dalarna, ersättare i viltvårdsnämnden och i landstingsfullmäktige. Han är också ersättare i vänsterns lokala styrelse.

- Skol- och vårdfrågorna måste lösas genom tvärpolitiska resonemang, menar Lars-Gunnar som inte heller säger kategoriskt nej till privat verksamhet som till exempel friskolor. Det är ingen hemlighet att jag inom vårt parti har en annan inställning än flertalet i dessa frågor, förklarar Lars-Gunnar.

- Intressantaste och lärorikaste uppdraget är platsen i förtroendenämnden, fortsätter Lars-Gunnar. Ärendena i viltvården är också intressanta för mig som älskar skog och natur.

- I år får femton björnar skjutas, tillägger han. Själv föredrar han att bara vandra i skogen.

Den största avkopplingen är turerna till fjällen i Västjämtland, ett intresse som makarna delar.

- Ett perfekt sätt att ladda batterierna, fiska lite, vandra och slippa mobilen och andra uppkopplingar.

Höjdpunkten på 50-årsfirandet blir resan till södra Thailand.

- Kombinerad bröllops- och födelsedagsresa, säger Lars-Gunnar. Vi hann inte med någon bröllopsresa för tre år sedan då vi gifte oss på midsommarafton.

Politiken kopplar han av i Thailand men höstens stora fråga, EMU-valet, bevakar han via internet under semestern.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons