Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars gör en grym Grimm

Annons

Bakom projektet står musikern Lars Wilbe och textförfattaren Ulf Gummesson och nu söker man intresserade personer mellan 6-60 år för att besätta rollerna i den här bearbetningen av Bröderna Grimms klassiska "Askungen" (Cinderella).

- Det är ingen utpräglad ungdomsuppsättning, även om det givetvis finns ungdomar - till och med barn - med i en del av vår version av sagan, säger Lars Wilbe som arbetat med musikalen sedan 1999 och nu börjar ana en premiär.

- Riktigt när premiären på Aveny kommer att genomföras är inte klart, men det blir någon gång runt midsommar, ungefär vid den tid när Ludvikafesten drar ut folk på gatorna, och förhoppningsvis även till Aveny, säger Lars Wilbe som också kan berätta att grundhistorien från Grimm ligger i botten men att det händer en hel del en smula vid sidan av den traditionella handlingen. Men visst kommer publiken att känna igen historien även om den är försedd med en del nya inslag.

Lars Wilbe är i grunden en klassiskt skolad gitarrist som också, vid sidan av den traditionella gitarrmusiken, också sysslat en hel del med musik för teater och film.

- När jag gick på Musikhögskolan pluggade jag också filmmusik och dessutom en hel del med musikteknik i studio, berättar han. Det innebär också att en hel del av den musik som hör till den nya "Cinderella" är framställd på teknisk väg, till stor del också en ekonomisk nödvändighet.

Möjligen kan man tro att den version av "Askungen" som kommer att bjudas på Aveny är anpassad till dagens utpräglade "ungdomsmusisk", men så är inte fallet.

- Det är en musikal som vänder sig till en bredare publik än så och rollerna har också stor åldersmässig spännvidd, säger Lars Wilbe som nu förväntar sig något av rusning till Aveny 1-2 mars. Ett tjugotal intresserade har hörts av sedan annonsen kom i tryck i lördags och totalt rymmer uppsättningen 21 roller.

Lars, som dagtid lär ut musik på Högbergsskolan, har givetvis en viss överblick på tillgången, på talanger men det är ingenting som innebär att hans elever skulle kunna vara i besittning av någon sorts artistisk gräddfil fram till en roll.

- Nej, här börjar alla från ruta ett när vi sitter på Aveny. Det är intrycket juryn (Lars plus Ulf Gummesson och ytterligare en person) får som gäller för tillsättandet av roller när den dagen kommer, säger han.

I motsats till många av kollegerna i genren har han inte haft några särskilda aktörer i tankarna när han arbetat med "Cinderella". Han har inte kunnat anpassa de olika numren till en person med speciella egenskap, frånsett de som rollens karaktär kräver, och det, erkänner han, är en smula svårare väg att gå än om han redan på skaparstadiet haft klart för sig vem som skulle spela den aktuella rollen.

I vår kommer repetitionerna att starta, inledningsvis veckokvällar och helgdagar, men när det börjar dra ihop sig till sommar och sol vidtar hårdkörningen för ensemblen.

Det gäller att komma väl förberedd till premiären i sommar för om det är någonting som upphovsmännen har klart för sig så är det att hålla hög konstnärlig nivå på det som kommer att bjudas Ludvikabor och tillresta.

- Det är klart att vi ska ha kul när vi jobbar, men det får inte gå ut över resultatet.

Det ska gärna märkas att vi har spelglädje, men vår glädje är inte det viktigaste, säger Lars Wilbe som kan glädja sig åt idel positiva påhejningar från kultur- och turistfolk i Ludvika kommunen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons