Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik Magnusson i spansk byggkris

Annons

Persbobördige finansmannen Lars-Erik Magnusson är i ekonomisk kris efter att hans bolag Probus Estates hamnat i kris efter hård skuldsättning i ett spanskt byggprojekt.

"Jag är inte orolig för att det ska gå omkull. Det finns en väldigt stor vilja att hitta en lösning och bolaget har stora värden", säger Lars-Erik Magnusson till Dagens Industri.

Magnusson har lämnat posten som vd och ordförande. Probus öde är nu i händerna på bankerna och den holländska fastighetsfonden Uni-Invest.

Probus kris blev akut efter en investering i mark utanför Barcelona för ett par år sedan. Detta byggprojekt värderades till 2,5 miljarder kronor och köptes för en halv miljard. Vinsten när alla tomter och lägenheter var sålda uppskattades till 800 miljoner kronor. Men projektet kom inte längre än att det bara genererade utgifter.

Största ägare i Probus är Lars-Erik Magnusson med 26 procent av aktierna. Uni-Invest har 17 procent. Inter Ikea är tredje största ägare med 11 procent.

Lars-Erik Magnusson blev under 1980-talet en av Sveriges mest kända finansmän.

Han tjänade miljarder på fastigheter i Holland och USA - sålde månaderna innan fastighetsmarknaden havererade. Han gav sig sedan in i oljebranschen i Turkmenistan och gick in i Fermenta, äventyr som han lämnat liksom kvartsmiljardsprojektet med kasinot på Mallorca.

Mer läsning

Annons