Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars avled två gånger av cancer

Annons

Förut blev han förbannad på dem som sade åt honom att han såg fräsch ut. Då undrade han vad de menade; man kan inte se fräsch ut om man haft cancer.

Men faktum är att han ser pigg och glad ut under hela intervjun.

Utom korta stunder.

Då drar han djupa andetag och får något oerhört tungt över sig.

Lars Brunius, 65, har varit med om något fruktansvärt. Han har under två korta stunder varit död, men sedan återkommit till livet.

- Läkaren var iskall. Han tittade på mig och sade åt mig att jag hade 50-50. Det var värre än rysk roulette.

Det är svårt för honom att sitta i sitt kök och återuppleva minnena från den perioden. Innan cancern drabbade honom hade han aldrig legat på lasarett, aldrig haft en sjukdag.

Men på väg hem i bil från Schweiz förra året kände han sig helt plötsligt hängig. Han klarade inte av att köra längre, utan lämnade över ratten till sin fru Carin.

Svulsten han hade på låret och bullen under örat blev behandlade med cortison på en vårdcentral i Ludvika. Det hjälpte naturligtvis inte.

- De skötte det inte professionellt.

Efter midsommar förra året blev han riktigt sjuk. Carin blev då så orolig att hon tvingade till sig en röntgenundersökning.

I Falun tog de prover och förstod på en gång att det var allvar. Lars skickades med iltransport till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- En dag senare, då hade det varit kört. Cancern i magen bara exploderade.

När upptäckten gjordes var det egentligen redan försent, "fem över tolv", som han själv säger. Då hade han mer än ett kilo tumörer i kroppen och hans liv hängde på en väldigt skör tråd.

Han behandlades snabbt med cellgifter, en process som var oerhört påfrestande. Gifterna bombades på från flera håll och bröt även ner de friska cellerna. Det gjorde att han blev väldigt svag.

- Smärtorna var inte av denna värld. Min fru har dragit ett tungt lass och jag hade aldrig klarat det utan henne.

Men tillsammans tog de sig igenom det.

I september fick han komma hem och påbörjade omedelbart en återuppbyggnad, fysiskt som psykiskt.

- Jag har fått hjälp av en oerhört skicklig sjukgymnast, som också fungerade som psykolog. Man måste framåt på alla plan.

Samtidigt har han hela tiden stöttats av det palliativa teamet i Ludvika. De har hela tiden funnits vid Lars och Carins sida, pratat och hjälpt till med praktiska saker.

Efter jul började Lars med vattengymnastik och fortsatte sedan med att motionera stadigt hemma. Muskelkraften var helt borta, minns han.

- Jag fick egentligen inte köra, men gjorde det ändå. Men när jag skulle tanka bilen fick jag inte av tanklocket själv.

Nu går han en timme om dagen med stavar och det går bättre och bättre. Han sätter upp nya mål för sig själv hela tiden. Från början var det att kunna åka skidor. Nu, när det är avklarat, vill han köra öppet spår i Vasaloppet.

Cancern är borta men tankarna finns kvar i bakhuvudet.

Varje dag är värdefull.

- Livet är helt fantastiskt.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons