Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärorikt ungdomsutbyte

Annons

Precis som svensk sommar fast kyligare nätter.

Det är moratjejens, Linda Ida Herrdin, väderbetyg på Zimbabwe. I det sydligt belägna afrikanska landet har hon nyligen tillbringat fyra veckor. Hon har på plats studerat samhällslivet via ett utbyte mellan ungdomar i Sverige och Zimbabwe.

Linda Idas värd i Zimbabwe, 19-åriga Patience Mazarura, från organisationen Child Protection Society, som arbetar för barns välbefinnande och rättigheter, är nu på svarsvisit i Mora.

Patience bor hemma hos Linda Ida under en vecka.

- Vistelsen i Zimbabwe var på flera sätt bättre än förväntat, berättar Linda Ida med Patience vid sin sida.

Hon konstaterar att trots landets stora hälsoproblem med hiv och aids, som drabbar i princip varje familj i landet, finns en påtaglig livsglädje.

- Det är oerhört lätt att få kontakt med folk. Jag har själv erfarenhet av besök i Sydamerika och jag anser att spontaniteten bland människor är ännu starkare i Zimbabwe.

Dygnet om förekommer sång, prat och dans. En glädje som döljer lite av samhällsproblemen, fortsätter Linda Ida.

Enligt färska uppgifter har en tred-jedel av befolkningen drabbats av aidssymptom. Både officiellt och bland medborgarna finns en viss skam för att erkänna den omfattningen.

- Många som avlider har hivsjukdomen i grunden men officiellt är dödsorsaken vanliga sjukdomar. Det finns etablerade organisationer som försöker upplysa om sjukdomen, men det finns inga mediciner och ingen möjlighet att testa sig.

De kyrkliga företrädarna råder folk till avhållsamhet för att skydda sig.

Bland många andra samhällsfrågor som jämställdhet, där Zimbabwe ligger långt efter Sverige, fick Linda Ida uppleva familjelivet hemma hos Patience.

Förutom en enkel lägenhet i Harare har familjen en mindre bostad med trädgårdsland i landsortsstaden Chinhoyi. Där bor Patience mamma och förser familjen med grönsaker.

Under Patience vistelse i Sverige följs en inledande vecka i Stockholm upp av det veckolånga besöket hos Linda Idas familj.

- Hon får följa vår vardag med nöjen. Dessutom får hon en möjlighet att lära sig simma och cykla.

Besöket i Sverige för Patience och de övriga fem ungdomarna från Zimbabwe avslutas i Skåne där de bland annat får utföra volontärarbeten på en ungdomsmottagning och i äldreboende.

Kontakten med Zimbabwe organiseras av Forum Syd, en paraplyverksamhet för 137 organisationer. För elfte gången arrangeras utbytet mellan ungdomar i Sverige och Zimbabwe.

Ungdomarna ska vara aktiva i organisationer. Sex svenska ungdomar möter lika många kollegor från det afrikanska landet.

Efter utbytet ska ungdomsgrupperna utföra vissa utvärderingar i respektive hemland.

- Vi ska bland annat göra en fotoutställning, säger Linda Ida.

Medan Linda Ida ska utbilda sig till projektledare i Århus i Danmark, hoppas Patience på att få studera journalistik.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons