Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läroplan och skolform gör ettåringar till elever

Annons

Kommittén föreslår att det måste finnas förskolelärare med godkänd lärarutbildning. Barnskötare kan också få finnas, men förskolelärare ska hålla i undervisningen.

I de fall som det inte finns någon förskolelärare att anställa för att hålla i undervisningen, kan en barnskötare få tjänsten. Men då bara för ett år! De skulle alltså duga under ett år, men inte få någon anställningstrygghet.

Detta kan vi aldrig acceptera. Förslagen visar på ett mycket vanligt feltänkande, när man tror att en högskoleutbildning med automatik innebär högre kvalitet. Förskolelärare och barnskötare befinner sig inte i någon under/överställning gentemot varandra utifrån sin utbildning. De har olika utbildning och är inriktade mot olika pedagogiker.

Förskolelärare har mer av skolans inlärningspedagogik och barnskötare mer av omsorgspedagogik. Båda behövs för barnens utveckling. Ulf P Lundgren (förre GD:n för Skolverket) lyfte tidigare fram att det istället för högre kvalitet, skulle bli en kompetensförlust med bara förskolelärare.

Om man vill ha en kvalitetshöjning i förskolan är mindre barngrupper det absolut bästa sättet. Enligt förslaget ska kommunerna vara skyldiga att erbjuda förskola för alla barn som behöver det. Familjedaghem får inte erbjudas i stället.

Men alla barn passar inte i stora barngrupper. Det måste få finnas alternativ och familjedaghem har i över 50 år givit mängder av barn barnomsorg i hemmiljö, där de har kunnat delta i ett hems vardagsgöromål, tillsammans med en liten grupp barn.

Dagbarnvårdarna samarbetar i grupper och därigenom får barnen tillfälle att träffa andra, både barn och vuxna och delta i planerade gruppaktiviteter. De allra flesta föräldrar som har sina barn i familjedaghem är mycket nöjda med detta och vill att deras barn ska få fortsätta vara där.

I mitten av 1980-talet presenterade professor Bo Södersten ett förslag om småbarnsskola i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I det förslaget fanns många likheter med dagens förslag från skollagskommittén. Då protesterade både barnskötare och förskollärare i Dalarna mot förslaget och i Ludvika anordnade Kommunal och dåvarande Facklärarförbundet ett gemensamt möte med Bo Södersten.

I kommissionen som formulerat dagens förslag fanns flera representanter för Lärarförbundet, men ingen från Kommunalarbetarförbundet som organiserar barnskötare och dagbarnvårdare. Lärarförbundet har länge på olika sätt fört fram önskemålet att endast högskoleutbildade lärare ska få arbeta med barn.

Kommunals budskap är tydligt: Barnskötare och dagbarnvårdare behövs för barnens skull.

BIRGITTA SUNDKVIST

Mer läsning

Annons