Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet utlöstes inte

Annons

Personalen på rådhuset möttes av en tråkig syn när de kom till jobbet på fredagsmorgonen. Papper och föremål låg slängda på golvet, delar av inredningen hade slagits sönder.

- Vi vet inte exakt inte när inbrottet ägde rum. Inbrottslarmet borde utlösts. Orsaken till att det inte gjorde det vet vi ännu inte, säger kommunalrådet Gun Drugge (c).

Via en brandstege på baksidan av byggnaden tog sig förövarna in i rådhuset. Där slogs två fönsterrutor sönder och fönsterhakarna togs bort.

På andra våningen slog tjuvarna, sönder fem spegeldörrar för att kunna ta sig in i kontorsutrymmena. Som tillhygge använde de en brandyxa som förvarades i en av korridorerna.

- Där stals vår modernaste dator. De övriga har de lämnat kvar. Det var inte länge sedan annexet drabbades av ett inbrott. Då klippte de sönder ledningen till larmet, säger Gun Drugge.

Fyra äldre klockor, pendyler, och ett lite modernare ur finns med i stöldbytet.

Den så kallade vigselhörnan i rådhussalen förstördes och ett porträtt föreställande Bank-Olle, Johannes Olsson, som hängde på väggen i salen har stulits.

Ytterligare två tavlor stals, gåvor av krigsrådet. På den ena var sjön Hönsan avbildad och på den andra var ett hus avbildat, troligen Bank-Olles hus på Hedbygatan. Utanför rådhusets väggar torde tavlorna vara av ringa värde.

Tjuvarna tömde en blå container för pappersåtervinning på dess innehåll och använde den för att transportera tjuvgodset ut ur rådhuset.

I rådhusets trädgård hittade polisen den piedestal som statyn av Peter Svensson varit ställd på. Statyn hade gärningsmännen slängt på en soffa.

Rådhuset har tidigare utsatts för inbrott och skadegörelse. Vis av den erfarenheten tas värdeföremål bort och låses in.

Även adresser i närheten av rådhuset har utsatts för inbrott vid samma tidpunkt. Ett boningshus på Winqvists gata drabbades av inbrott samt en byggnad och en bil på Åkargatan.

BERNT NILSSON/ MATS NILSSON

Mer läsning

Annons