Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet som ger ork

Annons

En person som är dement kan, utan att vara medveten om det, orsaka olyckor och tillbud. Bränder kan inträffa vid matlagning, och det är vanligt att den demente beger sig ut ur hemmet och har svårt att hitta tillbaka.

För den som ska vårda denna människa skapar det oro och stress.

Det är oftast kvinnan som är vårdaren och tar hand om sin demente make. Om inte mannen är så sjuk att han får en plats på ett särskilt boende är det mestadels så att hon ser till honom dygnet runt.

På dagarna måste hon hålla sig nära huset och se till att han inte beger sig ut och på nätterna kan hon inte vila ordentligt eftersom hon måste hålla koll på att han inte beger sig upp ur sängen och iväg.

Athena Nordic, som håller till ovanför Överskottsbolaget i Hosjö, har tagit fram ett system för att de anhöriga ska känna mer trygghet.

- Det ger avlastning så att de ska orka lite längre. Kanske orkar de ett halvår längre innan det är dags för särskilt boende, säger Stefan Andersson, vd för Athena Nordic.

Lösningen är snarlik de trygghetslarm som har funnits i decennier. Där har den äldre en "larmknapp" runt handleden. Efter ett tryck på knappen går larmet exempelvis hos kommunen och den nödställde kan få hjälp.

En människa med demenssjukdom kan inte larma själv, därför är systemet uppbyggt något annorlunda. Den anhörige har en "larmklocka" och får en vibrationssignal när den sjuke beger sig ut på egna äventyr. Rörelsedetektorer kan exempelvis signalera när den demente beger sig ur lägenheten eller sätter foten på mattan vid sängen.

Stefan Andersson tror att det främst är kommunerna som kommer att vara intresserade av att betala för "anhörigsystemet" Caredo.

-Kan man hjälpa de anhöriga så har man ökat förutsättningarna för att det ska fungera. Kan man avlasta kommunen blir det klirr i kassan för kommunen, säger han.

Larmet har tagits fram i samarbete med Alzheimerföreningen, demensförbundet och Hjälpmedelsinstitutet.

Athena Nordic har mött stort intresse från kommunernas sida. En kommun i Mälardalen har köpt in systemet för att testa det.

Kan kommuner minska personalen med detta?

-Rätt använda är tekniska lösningar ett komplement. Om det kan ske neddragningar med detta så kan personalen göra andra saker. Det ersätter aldrig mänsklig omsorg, säger Stefan Andersson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons