Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om försvunna Kinabarn

Annons

Minst 23 asylsökande barn från Kina har försvunnit från Sigtuna kommuns boenden de tre senaste veckorna.

Efter ett uppehåll på mer än ett år har ensamkommande kinesiska ungdomar som söker asyl i Sverige börjat försvinna igen _ i stor skala.

Sedan förra helgen är sex ungdomar som anlände till Arlanda med flyg från Kina i fredags spårlöst borta.

När de ensamkommande ungdomarna anländer till flygplatsen har de inga identitetshandlingar men söker asyl och uppger att de är under 18 år. De tas om hand av gränspolisen och skickas till särskilda transitboenden i de så kallade ankomstkommuner som har avtal med Migrationsverket.

Tidigare sattes barnen i verkets förvar, men på grund av ändrade regler har kommunerna numera ansvar för de ensamkommande barnen.

Från de kommunala boendena försvinner dock de flesta inom några dygn, enligt Eklund. Socialtjänsten har ingen möjlighet att övervaka _ eller hindra _ barnen från att lämna sina boenden.

Barnen bär ofta på mobiltelefoner när kommer till Sverige. Gränspolisen och de vårdnadshavare kommunen utser försöker beslagta dessa.

Försvinnandena har polisanmälts.

Minst 96 kinesiska ungdomar, som tros vara mellan 12 och 18 år, har kommit till Sverige de senaste åren. Nittio har sedan försvunnit från Migrationsverkets förläggningar.

Minst 30 har av dessa påträffades därefter av myndigheter på olika håll i Europa.

Ett kinesiskt par dömdes i juni förra året till fleråriga fängelsestraff för grov människosmuggling för att ha forslat drygt 40 av ungdomarna genom Sverige. Det har befarats att barnen utsätts för slaveri, sexhandel eller tvingas till organdonationer.

Sedan paret greps har bara ett fåtal ungdomar försvunnit i Sverige, men nu verkar det alltså som problemet dykt upp igen.

Flera länder i Europa skickar tillbaka kinesiska barn som anländer ensamma utan handlingar. Men inte Sverige.

Gränspolisen på Arlanda konstaterar en våg av kinesiska barn sedan drygt en månad tillbaka. Polisen utreder misstänkta brott.

TT

Mer läsning

Annons