Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om avverkad nyckel- biotop

Annons

I slutet av förra veckan upptäckte en anställd att ett parti med gran och tall som kommit in till bolaget hade växt på en fastighet som innehåller nyckelbiotoper. Stora Enso beslöt då att undersöka om en nyckelbiotop skadats vid avverkningen och om bolaget gjort något fel.

Ulf Klensmeden vill inte säga vilket skogsområde det handlar om. Men virket kommer från Blidberget, en mil nordost om Furudal. Strax före jul skedde en stor avverkning i området.

Den aktuella fastigheten, Östanvik 281:1, innehåller tre nyckelbiotoper. Skogsvårdsstyrelsen har gjort en inventering och på tre platser finns det särskilt skyddsvärda växter och insekter.

Skogskonsulent Lars-Olof Sarenmark vid Skogsvårdsstyrelsen, har varit i området. Han säger att det finns vedsvampar och spår av insekter inom nyckelbiotopernas område bland annat en ovanlig skalbagge med namnet bronsjon.

Han känner inte till om de sällsynta arterna har skadats eller försvunnit i och med avverkningen. Han har inte inspekterat området efter det inträffade.

Efter att Stora Enso slog larm om sin upptäckt har Lars-Olof Sarenmark talat med dem som utförde avverkningen. De uppgifter han fått säger att en av de tre nyckelbiotoperna nästan helt är avverkad. Man har gjort en kalhuggning på platsen. De två andra är delvis avverkade.

Det som gjorts på området är inte olagligt. Att ett område utsetts till nyckelbiotop ger inte något lagligt skydd utan markägaren kan själv besluta om när träden ska fällas.

Fastigheten där avverkningen skett ägs av två personer. En av dem säger att hon inte kände till att virket skulle säljas vidare till Stora Enso. Hon var medveten om att en del av träden som höggs ner stod på nyckelbiotopmark. Hon har försökt att sälja den skyddsvärda marken till staten för att den skulle kunna bli reservat.

- Vad skulle jag göra? Jag har erbjudit staten att köpa, men Naturvårdsverket tyckte att det var ett för litet område, säger hon.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons