Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärde sig hitta i skogen

Annons

Ett 30-tal invandrare går kursen som under några timmar innehöll övningar i den ädla konsten att med hjälp av en karta söka sig fram igenom skogen.

Övningen leddes av Håkan Frenell, chefen för Lärcentrum, som själv är flitig skidåkare och orienterare, samt Kjell Lidholm från IFK Hedemora orientering.

- Det var ett annorlunda sätt att gå i skogen. Att ta sig fram på markerade stigar var kul. Men det gällde att följa med på kartan var man befann sig, berättar Niyaz Ahmad, som kommer från Irak.

Först gick de tillsammans på genom skogen. Sedan fick de själva försöka att leta sig fram på Nibbleberget och slutmålet IFK:s klubbstuga.

I vintras genomfördes en praktisk övning där skidåkning stod på programmet. Först visades skidor och valla innan de själva fick prova på att åka skidor.

- Det handlar om lektioner i praktisk svenska. Samtidigt får de kontakt med friluftslivet, säger Håkan Frenell.

- I höst ska vi satsa mer på idrott och motion på schemat. En gång i veckan ska eleverna ägna sig åt praktiska övningar i bland annat Vasahallen.

- Eleverna ska också lära sig att cykla, en del kan inte det. Vi ska också ägna oss åt stavgång och andra motionsövningar. Men Vasahallen blir basen för verksamheten, där kan eleverna ägna sig åt många aktiviteter. Något som går att koppla till undervisningen i vardagssvenska, säger Håkan Frenell. Den fysiska aktiviteten är också nyttig.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons