Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärde känna vargen

Annons

Pär Johansson är en av länets vargexperter.

Han är anlitad av länsstyrelsen som vargspårare, och har nyligen medverkat som fotograf i naturskyddsföreningens informationsbok I vargens spår.

Till vardags arbetar han som NO-lärare på S:t Mikaelsskolan i Mora.

Under de senaste veckorna har han besökt Boda-, Ingels- och Dal-Jerksskolan i Rättviks kommun för att informera om vargen.

- Alla skolor i Rättvik har blivit erbjudna detta föredrag. Jag vet att fler är på gång, men ännu är det inte helt klart med det, säger han.

Under onsdagen var det Dal-Jerksskolans alla elever, från årskurs ett till och med fem, som fick ta del av Pär Johanssons ord och naturbilder.

Eleverna fick bland annat veta att vargen:

3 är fullvuxen vid ett års ålder.

3 ser sämre än människor.

3 jagar främst älgkalvar.

3 äter allt på en älg utom underkäken.

3 har olika läten.

3 blir cirka 13 år gammal.

3 har tio mil långa revir.

3 lyfter på ena benet när den kissar - om den är ledarhona eller ledarhanne. Övriga i flocken sitter på huk - oavsett kön.

- Det är väldigt spännande att komma ut så här. Barn är spontana och nyfikna. Många har också sett varg själva ute i naturen. Jag har inte mött någon som sagt sig vara rädd för vargen. Det är uppmuntrande med tanke på att en del människor sprider hat mot vargen. Jag försöker avdramatisera och förmedla en mer nyanserad bild av hur vargen lever.

- Vargen är inte livsfarlig för människor. Situationen är en annan för hundar, som vargen främst ser som artfrände och inkräktare i ett revir, säger Pär Johansson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons