Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärcentrum ska ligga centralt

Annons

Syftet med ett lärcentrum är att de som ska studera som vuxna ska ha en väg in till studierna i stället för att tvingas vända sig till olika instanser för att hamna rätt.

Enligt ursprungsplanerna skulle all vuxenutbildning samlas på Dalregementet i kasern C som står tom. Där skulle kommunens rest av komvux, grundvux, särvux och svenska för invandrare, SFI, samlas tillsammans med de olika utbildningsföretagen som skulle hyra in sig i lokalerna.

Kommunens lokaler på Mormorsgatan, där komvux nu huserar, skulle säljas eller hyras ut och därmed skulle skolan få minskade kostnader konstaterade utredningen.

Men ekonomin var för osäker ansåg kommunstyrelsen i början på maj. Den ville se en bantad variant på förslaget.

Det presenterades i går på kommunstyrelsen. Det innebar minskad lokalyta och därmed lägre kostnader. Men skolan är tveksam till att flytta till regementet. Det ligger för långt ifrån centrum och biblioteket som skolan anser vara mycket viktigt för vuxenstuderande att ha tillgång till.

Kommundirektör Torkel Birgersson föreslog att kommunen skulle ta sommaren på sig och se om det fanns andra lämpliga lokaler innan man fattade något beslut.

Men någon utredning behövs inte före beslut ansåg kommunstyrelsen. Den slog fast att regementsförslaget är avskrivet och att ett lärcentrum ska byggas upp centralt. Var får bli en senare fråga.

Ett skäl till brådskan är att Falun vill få tillgång till skolverkets pott för infrastrukturella satsningar och dessa pengar måste användas före årets utgång.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons