Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarparet Öhrströms minns Gränges

Annons

De båda var lärare i Grängesberg under åren 1955-1963. Många personer i samhället, födda under åren 1940-1948, har säkerligen fortfarande minnesbilder kring de båda. Bengt-Åke, 76, kom först i augusti 1955 till Västra skolan medan den trolovade Gunnel, 74, kom efter några månader senare som adjunkt vid numera rivna samrealskolan (Östra) i svenska och engelska.

Där var Gustaf Eriksson rektor. Enligt Gunnel en "en korrekt och typisk ämbetsman" som aldrig sade du till sina kvinnliga kollegor.

- Egentligen skulle vi arbetat i Falun, berättar Hans-Åke. Jag verkade där som KFUM-sekreterare under några år och efter utbildningen i Helsingborg sökte jag arbete i Falun.

- Vid det tillfället fanns dock inget ledigt och jag erbjöds arbete i Grängesberg. Att vi tackade ja är dock något som vi aldrig ångrat.

Under de åtta åren i "Berget" finns naturligtvis oerhört mycket att berätta.

- Det värsta av allt var att vi trots förlovningen inte fick bo tillsammans. Husmor tyckte inte att det lämpade sig, skrattar Gunnel.

Detta fick till följd att Bengt-Åke fick hyra rum hos en Karlsson på Lindvägen 18 medan Gunnel i sin tur fick hysa in sig på Lindvägen 28 C.

- Men det var inte så långt att gå så nog träffades vid en hel del, säger Bengt-Åke med brett leende.

Med tanke på att det blev fem pojkar födda under de kommande sex åren så torde det inte ha varit lång tid mellan besöken. Det ska väl tilläggas att paret hade gift sig långt innan det först barnet blev fött.

- Det blev mycket mage i vädret i Grängesberg, skrattar Gunnel. Jag var hemma en hel del under denna tid och lärararbetet blev självklart lidande.

Under sina år på samrealskolan såg hon dock en och annan framtida profil passera revy.

-Namn som Jens Spendrup, Örjan Hamrin och Eva Serning hade jag som elever. Fina elever alla tre. Jag hade förmånen att få undervisa barnen till "gräddan" i samhället på samrealskolan.

- Hans-Åke hade det nog lite svårare i sin roll med de elever som inte tog steget över till den högre utbildningen.

Med tanke på att det var parets första arbeten inom skolan så fanns det en viss anledning till oro.

- Jag fick tidigt besked om att den klass 7 som jag skulle ha var en "jobbig klass". Flera lärare hade blivit knäckta.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons