Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna har fått nog

Annons

- Det enda vi kan göra nu är att sänka ambitionsnivån. Vi ska hjälpa eleverna att nå målen, men i dag kan vi inte garantera att vi kan det, säger Anna Brandberg, en av åtta lärare på Vikaskolan.

Snart är de bara sju eftersom en ska bli föräldraledig. Tillsammans har de hand om ungefär 130 elever från förskolan till årskurs sex. Ett trettiotal av dessa elever har behov av extra stöd i undervisningen.

När skolans specialpedagog sade upp sig annonserades tjänsten ut. Snart var det klart att en specialpedagog från en annan kommun var aktuell för tjänsten. Men så läste hon i tidningen om att Falu kommun diskuterar att spara 35 miljoner kronor på skolan, framför allt genom personalminskningar. Och då ändrade hon sig.

Rektorn kunde inte garantera att hennes tjänst skulle vara säker för neddragningarna.

Lärarna på Vikaskolan fick beskedet i måndags, på deras första arbetsdag. De var redan drabbade av ett viss tjänsteindrag på förskoleklassen, som dock har minskat för tillfället.

- Vi är så få, så det märks väl när vi blir ännu färre. De flesta av oss har småbarn också, och måste vi vara hemma med sjukt barn så får ingen vikarie tas in. Vi måste lösa det oss emellan, säger Anna Brandberg.

Hon och de andra lärarna är kritiska till att politikerna vill spara pengar på skolan. Något som rimmar illa med alla fagra vallöften om att satsa på just densamma.

- Det är lätt att prata om kvalitetssäkring, men hur ska man klara det med minskade resurser?, säger Helena Sjögren, också lärare i Vika.

Hon och hennes kollegor har kontaktat föräldraföreningen, som ska kontakta politikerna i Falu kommun.

- Om det ska vara så här så vill vi att politikerna ger oss besked om att vi ska sänka kvaliteten. Vi har fått nog nu, säger Anna Brandberg.

Hur det blir med den utlovade, och budgeterade, specialpedagogstjänsten är i dagsläget oklart. Och något beslut om exakt hur miljonbesparingarna ska göras har ännu inte tagits i skolstyrelsen. Rektor Margareta Westlund kommer att kontakta special-

pedagogen som erbjudits tjänsten igen.

- Jag vill ha besked från politikerna, så att jag får veta om det är värt att sätta igång igen. Min inriktning är att vi ska ha en special-pedagog. Men de växer inte på träd, säger hon.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons