Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lärarna hanterar våldet i skolan så gott de kan"

Annons

- Jag tycker det är fel att påstå att inte lärarna ställer upp i alla lägen. Jag menar att lärarna gör så gott de kan inom det svängrum som ges. När man inte kommer längre på grund av bland annat resursbrist, blir det polisanmälningar som är den utväg lärarna måste använda sig av.

Hon är kritisk till att Mora kommun inte ekonomiskt satsar sig ur förlusten, som hon uttrycker det.

- Vad jag menar är att det behövs fler vuxna i skolan. Att söka fel, som nu sker, är inte konstruktivt när sanningen är att vi har en underbemanning av kompetent personal som skulle kunna hjälpa till att lösa problemen inom skolans väggar, eller i samråd med föräldrar och eventuellt andra instanser.

- Det finns elever med dolda handikapp som det krävs kompetens att upptäcka och bearbeta. Det är den typen av resurser som saknas eller som är otillräckliga i våra skolor, fortsätter Anna-Kersti Österström och hänvisar till ett fall i höstas då lärarfacket begärde arbetsmiljöåtgärd för att lösa problemen vid en skolenhet.

Det har ifrågasatts om en elev, som vid upprepade tillfällen misshandlar sina klasskamrater eller på annat sätt stör ordningen så att det allvarligt påverkar undervisningen för de övriga, inte ska kunna lyftas bort och till exempel ges hemundervisning.

- Det är en möjlighet som finns, men det är elevens föräldrar som bestämmer, oavsett vad skolledningen föreslår. Så är de lagar och bestämmelser vi har att rätta oss efter, summerar Anna-Kersti Österström.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons