Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet kritiskt mot att lärare flyttas

Annons

- Förskolebarnen riskerar att inte få den riktade undervisning de egentligen ska ha. Från Lärarförbundets sida ser vi det som en självklarhet att en lärare ska ha rätt utbildning när han eller hon undervisar, säger Ingrid Stenvall, ordförande för Lärar-förbundets lokalavdelning i Falun.

- Tyvärr förekommer det då och då att ansvariga plockar en lärare, utbildad för högre klasser, och placerar dem i en förskole-klass. Men däremot händer det aldrig att man placerar en förskollärare i en mellanstadieklass, menar Ingrid Stenvall vidare.

På Hosjöskolan har det inne-burit att det tillkommit en extra grupp med sexåringar jämfört med de senaste åren.

- Det betyder att jag behöver fler lärare som jobbar med de yngre barnen. I det här fallet har det inneburit att jag plockar in en 1-7-lärare under ett år, säger Marie Hanefors Ahlholm, rektor på Hosjöskolan.

Marie ser inget konstigt med sitt handlande och hon har svårt att förstå Lärarförbundets kritik.

- På Hosjöskolan jobbar vi redan i dag i olika arbetslag. 1-7-läraren kommer att ha en utbildad förskollärare med sig i samma lag. Sedan är det ju så att 1-7-läraren kommer att följa med barnen uppåt, och det ser jag bara som en fördel, menar hon.

Men Lärarförbundet väljer att höja varningsflagg, och menar att en utbildad förskollärare till borde anställts på Hosjöskolan.

- Jag vet att Hosjöskolan har duktiga och kompetenta lärare, men det förvånar mig ändå att en rektor inte ser vikten av att läraren har rätt sorts utbildning, säger Ingrid Stenvall och fortsätter:

- Rätt lärare på rätt plats, det är Lärarförbundets krav.

I aktuellt fall ska inte heller berörd lärare varit nöjd med att ha tvingats ner i förskoleklass.

- Det är naturligtvis inte roligt att tvingas flytta mot sin vilja, men jag vet inte bakgrunden i just det här fallet, slutar Ingrid Stenvall.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons