Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfacken vill ha ny skollag – nu

Annons

Fyra av tio lärare måste dagligen ägna lektionstid åt att få lugn och ro bland eleverna. Sex av tio lärare har varit i situationer då de inte vetat vilka befogenheter de har att ingripa mot stökiga elever, enligt en undersökning som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund (LR) låtit göra.

De båda lärarfacken efterlyser en lagändring så att lärare och rektorer kan sära på elever som slåss, utan att själva riskera att bli polisanmälda.

Utspelet presenteras samtidigt som regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet är mitt i förhandlingarna om en ny skollag.

- Förhandlingar pågår och vi vet inte vad som tas bort eller vad som läggs till, säger en frustrerad Metta Fjelkner, ordförande i LR.

Hon syftar på det förslag till ny skollag som presenterades för drygt två år sedan. I den utredningen hade lärarfacken stort inflytande och Metta Fjelkner anser att förslagen är så genomarbetade att de kan läggas fram för riksdagen i morgon dag.

- Vi är trötta på detta nu. Vi och många andra har redan lagt ned ett jättearbete på förslaget och remissvar, säger hon.

Skollagskommittén föreslog att lärare ska kunna "vidta nödvändiga åtgärder för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero eller för att komma tillrätta med en elevs uppträdande". Därmed skulle lärarna få det efterfrågade lagstödet.

Skolminister Ibrahim Baylan säger sig välkomna lärarfackens utspel.

- Min ambition är att vi ska förtydliga skolans ansvar för trygghet och arbetsro men också vilka befogenheter lärarna har. Det kan handla om att beslagta objekt som är störande eller till och med farliga.

Men redan i skollagskommittén ansåg miljöpartiet och vänsterpartiet att en del av den föreslagna lagtexten var för hårt formulerad och hade en ton av att elever ska kunna tuktas.

Huruvida lärare ska kunna ingripa mot "en elevs uppträdande" är nu åter aktuell i förhandlingarna.

- Det blir säkert ett förslag där vi säger att lärare ska kunna vidta nödvändiga åtgärder, men det räcker, säger miljöpartiets förhandlare Mikaela Valtersson.

Hon ser inte det som någon stor fråga i förhandlingarna. Den stora stötestenen torde i stället bli frågorna om friskolor, där både miljöpartiet och vänsterpartiet har mycket bestämda uppfattningar om pedagogisk frihet respektive etableringsrätt.

Under veckan intensivförhandlar de tre partierna.

- Min förhoppning är att vi denna månad kan enas om ett förslag, säger Baylan.

ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons