Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läraren behåller jobbet

Annons

Den 25 juni hölls ett möte med den berörda läraren och facket. Facket protesterade mot att läraren blivit avstängd sedan ärendet uppdagats. Dagen efter pratade läraren och eleven via telefon om det inträffade.

- Han har förklarat för eleven hur han menat med sitt uppträdande och ursäktat sig via telefon, förklarar Jan Wesa.

Läraren förstår att eleven tagit illa vid sig men tycker själv inte att han utsatt eleven för trakasserier, snarare att han försökt hjälpa henne.

Internutredningen kring detta startade tre veckor innan vårens terminsslut. Men först efter det att skolan slutat gick man vidare med ärendet, detta då eleven hela tiden velat vara anonym. Då pratade man både med eleven, dennes andra lärare och föräldrarna.

- Läraren har också upplevt sig dömd på grund av avstängningen, men vi har inte dömt någon genom avstängningen. Men vi ansåg åtgärden vara nödvändig, säger Jan Wesa och hänvisar till den lagliga rätt kommunen har för detta beslut.

Rättviks kommun har sedan våren 2002 en handlingsplan som ska användas i fall där det rör sig om mobbning och sexuella trakasserier på exempelvis skolor i kommunen.

- Därför står vi inte handfallna när något sådant här händer. En policy kring de här frågorna har funnits hela tiden men man måste även ha en fungerande handlingsplan, säger Jan Wesa som tycker att handlingsplanen fungerat bra i det aktuella fallet.

Eleven som upplevt sig trakasserad har känt att det varit möjligt att lasta av sig sina tankar och upplevelser genom samtalen och den utredning som varit.

- Eleven tycker sig nu kunna gå vidare, säger Jan Wesa och förklarar att hon, genom att lyfta fram händelsen, vill förhindra att andra hamnar i samma situation.

Den berörda läraren kommer inte att omplaceras utan fortsätter sitt arbete. Enligt Jan Wesa har både läraren och eleven erbjudits stöd och hjälp, både externt och internt, vid ett flertal tillfällen under utredningens gång.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons