Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare stoppade partiförbud

Annons

Tidigare i år beslutade Barn- och utbildningsnämnden att rektorerna skulle avgöra hur partiernas skolinformation inför valet skulle genomföras. Kommunens samlade rektorsgrupp beslutade att tillåta endast de åtta partier som finns representerade i kommunens fullmäktige.

Beslutet fick delar av lärarkollegiet vid Stiernhööksgymnasiet att reagera mot den politiska toppstyrningen. Kritiken fick rektorerna att tänka om. Under tisdagen stoppades de politiska direktiven.

- Ibland tänker man inte igenom saker tillräckligt innan ett beslut tas. Vi tog upp saken till diskussion igen och beslutade i samråd med förvaltningschef Åsa Nilstam att ta tillbaka direktivet. Men om några öppet rasistiska partier vill besöka skolan kan vi ta upp det till enskild bedömning - från fall till fall, säger Kristina Sarhus.

Samhällslärargruppen vid Stiernhööksgymnasiet är lättad över beslutet.

- Vi har varit mycket upprörda. Som vi ser det var detta ett övergrepp på demokratin och grundlagen. Vi har fri åsikts- och partibildning i Sverige. Det hade varit oerhört svårt för mig att undervisa eleverna om demokrati om endast vissa på förhand utpekade partier skulle anses lämpade att företräda demokratin. En fullständigt absurd situation, säger läraren Henrik Eriksson.

Barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Lars Wennås, fp, konstaterar att olika kommuner har olika praxis i frågan. En del kommuner tillåter endast riksdagspartier i skolorna.

- Om rasistiska partier vill framföra sitt budskap är det viktigt att skolan ger "moteld" och exempelvis diskuterar budskapet inom skolans ram. Det är skolans skyldighet att stå upp för de demokratiska värderingarna. Det står också i läroplanen, säger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons