Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare ska bli vaktmästare

Annons

Inför nästa läsår måste flera skolor i Falun dra ner på personalen. Anledningen är framför allt att barnkullarna krymper och antalet elever blir färre. På Västra skolan blir minskningen i höst 60-70 elever. Något som betyder att 4,7 tjänster ska bort på skolan.

Men riktigt så många blir det nu inte som försvinner, eftersom en av lärarna går över till en kombinerad vaktmästar-/elevvårdstjänst.

- Vi får en deltidsvaktmästare som är pedagogiskt utbildad, och som också kan hjälpa elever som har lite svårt att sitta still och kanske behöver göra något praktiskt ibland, säger Leif Andersson.

- Eleverna får ta större ansvar för sin egen arbetsmiljö, samtidigt som vi sparar pengar, fortsätter han.

Som det fungerar i dag har Västra skolan ingen egen städ- eller vaktmästarpersonal. Skolan kö-per tjänsterna av Kommunservice, som rycker ut när stolar och bänkar ska lagas, inredningar skruvas ihop eller tunga saker flyttas.

När vaktmästarsysslorna nu går över till Västra skolans egen personal, försvinner utgiften för Kommunservice. Flera skolor i kommunen använder sig redan av den här lösningen.

På Västra skolan kommer fastighetsskötseln även i fortsättningen att ligga på Kommunfastigheter.

- Blir det stopp i ett avlopp är det alltså inte vaktmästarens sak. Fastighetsskötarna kommer att finnas kvar på skolan, klargör Leif Andersson.

Vilken lärare som tar den nya vaktmästar-/elevvårdstjänsten på Västra skolan är i stort sett klart, även om formella underskrifterna ännu saknas.

När det gäller de cirka fyra övriga tjänster som måste sparas bort på skolan, är andra lösningar på gång.

- Men alla behåller sina tjänster i Falu kommun, säger Leif Andersson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons