Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare i Ludvika får upp till 1 300 kronor mer

Annons

Nya avtalet gäller för perioden 1 april 2005 -31 mars 2006. I det centrala avtalet fastslogs att lönerna måste höjas med minst två procent i snitt.

Lärarförbundet har förhandlat för cirka 450 fast anställda medlemmar och har fått igenom löneökningar på i snitt 2,5 procent.

-Fyra-fem stycken får påslag på 1 300 kronor. Ett tiotal medlemmar får 150 - 300 kronor. De som får minst är samtliga långtidssjukskrivna och vi tycker inte att det är riktigt rätt att de får så låga påslag, säger Lärarförbundets lokala ordförande Christina Samdahl.

Hon uppger att en särskild satsning gjorts på dem som tjänar minst, främst förskolelärare.

- Förskolelärarnas löner höjs med i snitt 3,3 procent. Den fast anställda förskolelärare som har lägst lön i dag tjänar 15 500 kronor.

Egil Sandqvist, ordförande för Lärarnas Riksförbund, berättar att ungefär 90 medlemmar berörs av löneförhandlingen.

- Det är 1-7-lärare och 4-9-lärare. I snitt höjs lönerna med 2,1 procent. Någon långtidssjukskriven får 150 kronor medan lägsta påslaget för aktiva lärare blir cirka 300 kronor. Högsta enskilda påslaget är 1 150 kronor.

Anledningen till att Lärarförbundet kan redovisa ett högre snitt för löneökningarna tror Sandqvist är satsningen på förskolelärarna.

- Våra medlemmar tjänar från strax under 20 000 till lite över 29 000. De mest erfarna lärarna tjänar bäst.

Nya lönerna betalas från och med junilönen då det alltså följer med retroaktiva pengar för två månader.

Pär Mattsson, ekonom vid social- och utbildningsförvaltningen, uppgav i en intervju i NLT den 12 mars att förvaltningen räknade med att lönekostnaderna i år ökar med två-tre procent. Kommunen hade således utrymme i budgeten för att bjuda mer än centralt överenskomna minst två procent.

Christina Samdahl säger att hon som förhandlare aldrig kan vara nöjd. Men mot bakgrund av situationen på arbetsmarknaden anser hon att facket lyckats någorlunda.

- Det är inget gynnsamt läge just nu att löneförhandla. När kommunen söker en svenska- eller so-lärare kommer det tio-tjugo ansökningar från kvalificerade sökande.

- För närvarande är det allmänt sett gott om lärare men ont om tjänster. Undantaget vissa lärargrupper, exempelvis de som undervisar i moderna språk, hem- och konsumentkunskap och trä- och metallslöjd.

- Hedemora, Borlänge och Falun säger upp lärare medan vi här i Ludvika övervintrar i väntan på de många pensionsavgångar som kommer om ett par år, konstaterar Christina Samdahl.

Slutligen kan nämnas att avtalen för medlemmarna i Kommunal och tjänstemannafacket SKTF ännu inte är klara.

SKTF:s lokala ordförande Ann-Marie Lindström säger att man inte ens börjat förhandla och att en överenskommelse troligen inte blir klar förrän efter sommaren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons